30 december 2016

Nog 1,5 dag om van zorgverzekeraar te wisselen

Nu het eind van het jaar écht in zicht is, is er nog kort de tijd om van zorgverzekeraar en/of van pakket te veranderen. Uit eigen onderzoek onder 7.000 leden en niet-leden blijkt dat oudere verzekerden weinig doen om de kosten voor de zorgverzekering te drukken. "Terwijl het loont om goed te onderzoeken of de huidige zorgverzekering nog passend is, inhoudelijk maar ook financieel. Niet alleen is er vaak toch aanzienlijk in euro's te besparen maar ook is het belangrijk om te kijken of alle benodigde zorg nog goed verzekerd is," stelt ANBO-bestuurder Liane Den Haan.

Wie onafhankelijk advies wil over zijn of haar zorgverzekering kan de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn (0182- 304500) bellen.

Gediplomeerde zorgadviseurs geven advies of de huidige zorgverzekering nog wel past bij de zorgbehoefte en hoe de dekking van bepaalde medicijnen bij andere zorgverzekeraars is.

Senior verwacht hoge zorgkosten

Geld is geen reden om over te stappen voor senioren, 30 procent geeft aan dat het voordeel minstens tussen de 50 en 150 euro op jaarbasis moet zijn. Bij de 13 collectieve afspraken die ANBO heeft gemaakt met verzekeraars lukt dat overigens makkelijk. Overstappen loont zeker. "Maar dan nog zullen senioren niet snel overstappen. Senioren zijn honkvast. De meesten zitten al 10 tot 15 jaar bij hun zorgverzekeraar (30 procent). Mensen zijn vooral bang om hun dekking kwijt te raken. En dan voor onaangename verrassingen komen te staan, omdat bepaalde medicijnen toch niet vergoed worden. Willen zorgverzekeraars de oudere premiebetaler in beweging krijgen, dan moeten zij meer aan voorlichting doen over het pakket en de vergoedingen", aldus Den Haan. Iedereen kan tot en met de laatste dag van het jaar overstappen.

Verandert er nog iets in 2017?

2017 wordt geen jaar van grote veranderingen. In 2015 is de zorg hervormd en zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor hulp en ondersteuning en de verzekeraars voor wijkverpleging. In de zorg veranderen een aantal belangrijke dingen. Ten eerste worden de regelingen voor wanbetalers, onverzekerden, mensen die in het buitenland wonen, gemoedsbezwaarden en onverzekerbare vreemdelingen worden vanaf 1 januari 2017 uitgevoerd door het CAK. Het Zorginstituut is de huidige uitvoerder van de vijf wettelijke regelingen voor groepen mensen die anders buiten het Nederlandse zorgstelsel vallen. Het CAK is nu al de organisatie die de eigen bijdragen int, bijvoorbeeld wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Wmo

Verder verandert het basispakket iets. Het basispakket wordt met ingang van 1 januari 2017 uitgebreid met een aantal plastisch chirurgische ingrepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bovenooglidcorrectie als er sprake is van ernstige gezichtsbeperking door verslapping of verlamming van het ooglid. Ook het operatief plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen (man die vrouw wordt) zonder borstgroei komt in het basispakket. Voor mensen met zogenaamde etalagebenen in de tweede fase, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, komt fysiotherapie in het pakket. Lees meer op de website van het ministerie van Volkskgezondheid

Over de peiling:

Deze peiling is verstuurd via de nieuwsbrief van ANBO, de ANBO Actueel. Tachtig procent van de respondenten is ANBO-lid. De looptijd van deze peiling was van 4 tot 21 november 2016. Aan deze peiling deden 6888 mensen mee (een respons van 5,7%). De verhouding man/vrouw is 60/40. Van de respondenten was 33 procent tussen de 66 en 70 jaar.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten. 
Bekijk hier de reportage van Hallo Nederland (dd. 23 november jl.)