06 februari 2019

Nieuwe technologie helpt bij herstel

De thermometer die zichzelf instelt, deuren die vanzelf open gaan, we kennen allemaal wel slimmigheidjes middels sensoren die voor meer comfort zorgen. Ook binnen de zorg zien we steeds meer toepassingen waarbij sensoren in combinatie met GPS en slimme appjes, zorgen dat mensen met beperkingen beter ondersteund worden. Denk aan bewegingssensoren die signaleren of iemand gevallen is zodat er op tijd hulp kan komen. Hierdoor kunnen mensen zoveel mogelijk blijven doen wat ze prettig vinden en behouden ze hun zelfstandigheid.

Mooie ontwikkelingen

Een nieuwe toepassing van sensoren zien we in de revalidatie. Gisteren berichtte Skipr naar aanleiding van het promotieonderzoek van Margriet Pol van de Hogeschool van Amsterdam, hoe de inzet van coachings- en bewegingssensoren ouderen helpen om sneller te herstellen van een gebroken heup . “We zien steeds meer slimme technologische toepassingen en dat is een goede ontwikkeling”, aldus Liane den Haan. “Iedereen wil langer en vooral zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen, en als technologie hieraan bijdraagt, is dat zeer toe te juichen”.

Zelfverzekerdheid

Een gebroken heup is voor veel ouderen op hoge leeftijd een dramatische gebeurtenis die hun leven op de kop zet. We zien dat mensen angstig worden om weer te vallen en daardoor verkrampen. Dat leidt er weer toe dat men steeds minder actief wordt. En dit belemmert het herstel. De sensoren samen met de coaching helpen bij het geven van zelfvertrouwen en verhoogt het gevoel van zekerheid, licht Margriet Pol toe. Het onderzoek is gedaan bij 240 mensen met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar.

technologie
Gezondheid