16 november 2012

Nieuwe Nibud-cijfers: 65-plus de klos

ANBO reageert geschokt op de doorrekening van het regeerakkoord door het Nibud. Gepensioneerden gaan er niet alleen harder op achteruit, ze beginnen ook vanaf een lager inkomen met inleveren. ANBO-directeur Liane den Haan: "Dit is niet uit te leggen. Gepensioneerden met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaan er volgens het Nibud 2,7 procent op achteruit. Maar het Nibud is vergeten de aanstaande korting op de pensioenen mee te rekenen. Bovendien verdwijnt de tegemoetkoming voor chronisch zieken (WTCG), de compensatie eigen risico en de fiscale zorgkostenaftrek. Het koopkrachtverlies loopt vanaf 2013 dus al in de honderden euro's per maand. Onbegrijpelijk en oneerlijk." ANBO constateert dat de kloof tussen werkenden en gepensioneerden de komende jaren vooral groter wordt.

Langdurige zorg

Vooral gepensioneerden met een chronische ziekte worden getroffen door de bezuingingen van het kabinet Rutte II. "We moeten bezuinigen, dat staat als een paal boven water. Je mag echter verwachten dat dat eerlijk gebeurt. Nu worden gepensioneerden veel harder getroffen dan werkenden." Den Haan wijst erop dat vooral de middeninkomens forse klappen te verwerken krijgen. Zij worden relatief harder getroffen door de korting op de pensioenen.

Ook zorg een zorg

Naast de inkomenseffecten leidt het regeerakkoord tot andere negatieve effecten. Zo staat de kwaliteit van zorg ernstig onder druk, door de bezuinigingen op de AWBZ en de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten.

Rapport koopkrachtberekeningen Rutte II, Nibud
100 Voorbeeld-huishoudens, Nibud