13 maart 2020

Nieuwe corona-maatregelen kabinet vergroten sociaal isolement kwetsbare ouderen

De nieuwe maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben enorme impact op ouderen. ANBO vindt de oproep om niet op bezoek te gaan bij kwetsbare personen, waaronder ouderen, erg vergaand. Dit zorgt ervoor dat veel ouderen vereenzamen, zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Voor veel ouderen is het contact met familie en bekenden heel belangrijk. Hun sociale netwerk is vaak al wat minder groot en als er dan ook geen bezoek meer komt, raken veel ouderen in een sociaal isolement. Zeker als ze zelf - vanwege angst om besmet te raken met het coronavirus - ook niet meer naar hun (wekelijkse) activiteiten, zoals een kaartclub, gaan. Waarom heeft minister Bruins in de persconferentie niet aangegeven dat mensen die niet verkouden of grieperig zijn, wél naar hun vader, moeder, opa of oma kunnen gaan? Dat zou kunnen voorkomen dat ouderen vele dagen alleen thuis zitten.”

Ook niet met het openbaar vervoer

ANBO ondersteunt het advies van het kabinet dat kwetsbare groepen, waaronder ouderen, niet meer het openbaar vervoer te reizen. Dat is voor veel ouderen dé manier om iets te ondernemen. Dat valt nu dus ook weg. Veel ouderen zullen nog vaker alleen thuis zitten.

Telefoonlijn ANBO 

Liane den Haan: “We zijn nu extra blij dat we een speciale ANBO-telefoonlijn hebben geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus of graag een praatje willen maken. Vandaag was de eerste dag dat onze telefoonlijn open was en we zijn veel gebeld. We stonden meer dan honderd ouderen te woord die zich zorgen maakten of al dagen niemand hadden gesproken of gezien. We merken dat het echt tegemoet komt aan een behoefte. Met de nieuwe maatregelen die het kabinet net heeft aangekondigd, zal deze behoefte alleen maar groter worden. We verwachten dus ook de komende tijd veel telefoontjes en staan alle ouderen graag te woord.”

Volg adviezen RIVM

Uiteraard wijzen we ouderen die vragen hebben over het coronavirus op de informatie van het RIVM. Ook ANBO volgt de adviezen en richtlijnen van het RIVM om onder andere vaker handen te wassen, geen handen te schudden en niet naar mensen toe te gaan als je je verkouden of ziek voelt. 

ANBO in de pers

belteam ANBO
Koopkracht gepensioneerde