3 november 2020

Nieuwe beperkingen. Daarom tips van ANBO om het thuis leuk te houden.

Vanavond maakte het kabinet aangescherpte maatregelen bekend om de coronabesmettingen in te dammen. ANBO snapt dat dit nodig is, maar hoopt dat de tijdsspanne van deze striktere maatregelen van korte duur zal zijn. Omdat veel oudere mensen aan huis gekluisterd zijn, geeft ANBO tips om het thuis leuk te houden.

“Veel ouderen zijn de afgelopen tijd al heel voorzichtig. Ze zijn vooral thuis en hebben weinig sociale contacten,” aldus Atie Schipaanboord, hoofd Belangenbehartiging bij ANBO. “Daarom adviseren wij mensen om elkaar – ondanks de coronamaatregelen – toch te blijven opzoeken. En om in beweging te blijven.”

Blijf elkaar zien

Het advies van ANBO is om daarbij creatief te zijn. Ondanks de beperkingen kunnen mensen het in kleine kring ook gezellig hebben met elkaar. Bijvoorbeeld door voor een familielid of kennis te koken of door zelf met een gerechtje bij iemand op bezoek te gaan. Maar je kunt ook samen een spelletje doen op 1,5 meter afstand, een puzzel maken of wat handwerken. Of kijk samen een leuke film. Ook stimuleren we mensen die digitaal vaardig zijn, om te beeldbellen of met elkaar een online activiteit te doen.

In beweging

Daarnaast is bewegen en buitenlucht belangrijk. Atie Schipaanboord: “Blijf vooral een ommetje maken. Stap op de fiets en maak een tochtje. Daarnaast kunnen mensen mee doen aan de stoelyoga-lessen die ANBO vier dagen per week op Facebook aanbiedt. En voor mensen die graag een praatje maken, is er onze corona telefoonlijn.”

“Ten slotte zou ik iedereen willen vragen om in z’n eigen buurt of familie een beetje extra naar elkaar om kijken. Een telefoontje, kaartje of whatsappje is een klein gebaar, maar kan echt iets voor een ander betekenen in deze lastige tijd.”

ieuwe beperkingen. Daarom geeft ANBO tips om het thuis leuk te houden.