18 april 2020

Nieuw: Seniorenlijn om financieel misbruik te voorkomen

Door de coronamaatregelen zijn ouderen extra kwetsbaar voor financieel misbruik. Veel senioren zijn op dit moment aan huis gekluisterd en voor boodschappen of bankzaken afhankelijk van anderen. Daarom waarschuwt ANBO om extra alert te zijn op criminelen die met slimme trucs proberen mensen op te lichten. Vanaf maandag 20 april kunt u met vragen over financieel misbruik ook terecht bij de speciale Seniorenlijn van ABN AMRO.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We worden regelmatig gebeld door mensen die normaal naar de supermarkt gaan voor hun boodschappen, maar dat nu niet kunnen of durven. En omdat de bezorgdiensten van de supermarkten overbezet zijn moeten mensen soms weken wachten voordat hun boodschappen thuis bezorgd kunnen worden. Dat kan natuurlijk niet en wij regelen dan dat één van onze vrijwilligers boodschappen voor hen gaat doen.”

“Daarnaast waarschuwen we iedereen ook om niet zo maar je pinpas mee te geven aan iemand die aanbelt en zegt dat hij of zij wel boodschappen voor je wil doen. Geef liever contant geld mee of vraag de ander met zijn eigen pas te betalen en betaal het later via een bankoverschrijving terug.”

Oplichting via whatsapp of email

We zien ook dat criminelen op dit moment proberen om mensen te verleiden om te klikken op een foute link in een email, sms of whatsapp-bericht. Als je op deze foute link in het bericht klikt, kunnen criminelen bij je (bank)gegevens en je geld. Liane den Haan: “Wees alsjeblieft alert als u een email, sms of whatsappje krijgt met een link erin. Check eerst van wie het bericht komt, of het klopt en klik pas daarna op de link!”’

Vragen? Bel de Seniorenlijn

ABN AMRO opent maandag 20 april een speciale Seniorenlijn waar mensen terecht kunnen met vragen over mogelijk financieel misbruik en hoe je jezelf daar tegen kunt wapenen. ABN AMRO heeft 700.000 senioren als klant en die zijn niet allemaal even goed thuis in internetbankieren. “Met deze telefoonlijn willen we ouderen weerbaar maken en ervoor zorgen dat zij ook in deze moeilijke tijd financieel veilig blijven”, zegt Nery Anderson, Directeur Retail Dagelijkse Bankzaken van ABN AMRO. Een goed initiatief, vindt ANBO.

De Seniorenlijn is te bereiken op telefoonnummer 088 - 226 26 12 en is geopend van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.

 

babbeltrucs