04 juli 2020

Nieuw pensioenstelsel: grote stap FNV, maar ANBO wil beleid tot 2026

ANBO is opgelucht dat het ledenparlement van de FNV heeft ingestemd met het nieuwe pensioenstelsel. Maar net als het ledenparlement van FNV vindt ANBO dat er maatregelen moeten komen voor de periode tot het nieuwe stelsel in gaat.

Het nieuwe stelsel op 1 januari 2026 in werking treden. Het FNV-bestuur heeft weliswaar toegezegd dat die periode moet worden verkort, maar bij pensioenfondsen als het ABP (het grootste fonds van Nederland) klinkt het geluid dat dat helemaal niet kan. 

ANBO vindt dus dat er een goed beleid moet komen voor de tussenliggende tijd. “Zoals we eerder hebben gesteld: gepensioneerden krijgen anders al het zuur van het huidige systeem, maar zullen het zoet van het nieuwe systeem nooit proeven”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Laat gepensioneerden niet in de kou staan

Volgens het huidige voorstel van minister Koolmees zouden miljoenen gepensioneerden volgend jaar 3 tot 5 procent moeten inleveren van hun pensioen. Bovendien komen er – door technische aanpassingen – nog eens behoorlijke kortingen aan. “Dat is onacceptabel”, zegt Den Haan. “De politiek moet echt kijken hoe het beter kan voor de mensen die al twintig procent van de koopkracht van hun pensioen hebben moeten inleveren, terwijl de pensioenpotten verdubbelden tot 1500 miljard euro. Dat kan en dat moet! Wij willen graag helpen om dit probleem op te lossen.”

Naar overzicht
Mevrouw bij pinautomaat
Inkomen