22 juni 2022

Niet-thuisbriefje PostNL blijft toch bestaan

Mede dankzij vragen van ANBO stopt PostNL per 1 juli niet helemaal met de papieren briefjes in de bus als iemand niet thuis is voor het aannemen van een pakketje. Als u geen PostNL-account heeft en het postbedrijf heeft ook geen e-mailadres of telefoonnummer, dan krijgt u alsnog een briefje in de bus waarop staat waar het pakketje naartoe is gebracht.

ANBO heeft veel vragen gekregen van leden die zich zorgen maken over de aankondiging van PostNL om per 1 juli te stoppen met deze ‘niet-thuisbriefjes’. Het postbedrijf meldt op zijn site dat de briefjes straks verleden tijd zijn en dat ontvangers alleen nog digitaal worden geïnformeerd. Bij navraag door ANBO lijkt het toch een stukje genuanceerder te liggen.

Welke buur

Als een particulier een pakketje stuurt naar iemand anders en PostNL heeft – buiten het adres – geen gegevens van de ontvanger, dan zal de bezorger ook straks een briefje in de bus doen. Dat geldt ook voor pakketjes die telefonisch zijn besteld, bij aangetekende post en medische zendingen. Op het briefje staat bij welk PostNL-pakketpunt of welke buur het pakje is afgeleverd.

Heeft u een PostNL-account, dan krijgt u informatie over uw pakketje in de app. Als uw e-mailadres bekend is (bijvoorbeeld als u iets bestelt bij een webshop) dan wordt u via de mail op de hoogte gebracht. Klanten van wie het telefoonnummer bekend is bij PostNL, kunnen aangeven dat ze via een sms geïnformeerd willen worden.

Te gek voor woorden

ANBO vindt het belangrijk dat ook mensen die niet digitaal zijn dezelfde service van PostNL krijgen als de rest. Het zou te gek voor woorden zijn geweest als deze groep wordt uitgesloten. Wel vindt ANBO dat PostNL deze uitzonderingen beter bekend moet maken bij het grote publiek. Nu zijn veel mensen ongerust gemaakt, terwijl dat niet nodig was geweest.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Briefje PostNL bij niet-thuis blijft toch bestaan