03 februari 2020

Niemand is te oud voor vrijwilligerswerk

Er zijn in Nederland miljoenen mensen die vrijwilligerswerk doen. Onder andere bij de sportvereniging, op school of in de zorg. Heel belangrijk werk, want zonder deze vrijwilligers zouden veel organisaties niet kunnen bestaan. ANBO vindt het dan ook onbegrijpelijk dat sommige organisaties, zoals het Museum Het Valkhof in Nijmegen, een maximumleeftijd voor haar vrijwilligers hanteren.

Liane den Haan directeur-bestuurder van ANBO, reageerde deze week bij Omroep Gelderland op het nieuws dat Museum Het Valkhof mensen boven de 75 jaar te oud vindt voor vrijwilligerswerk bij hun organisatie: “Niemand is te oud voor vrijwilligerswerk. Wat mij betreft moet het bij een vaste baan of vrijwilligerswerk niet over iemands leeftijd gaan, maar over hoe hij of zij functioneert.”

Leeftijdscriterium is absurd

“Bij ANBO hebben we honderden vrijwilligers en daar zijn we enorm trots op. Samen met de vaste medewerkers ondersteunen zij onze leden. Daarbij heeft iedereen zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Of iemand zijn werk goed doet, heeft niets met leeftijd te maken. Eén van onze vrijwilligers is 91 jaar en is nog vier dagen per week voor ANBO aan de slag. En doet dat geweldig. Ik vind het dan ook echt absurd om een leeftijdscriterium te hanteren!”

Laten we vrijwilligers meer waarderen

Liane den Haan: “We zouden vrijwilligers in Nederland juist veel meer moeten waarderen. Want zij verzetten heel veel werk, zonder dat ze daar een vergoeding voor krijgen. Het is toch fantastisch dat mensen als vrijwilligers een bijdrage willen leveren? Waarom zou je daar te oud voor zijn? Bovendien vragen sommige banen als vrijwilliger, zoals in een museum, juist om mensen die wat ouder zijn. Zij kunnen immers vanuit hun ervaring, deskundigheid, de mooiste verhalen vertellen. Ik zou dit museum dan ook adviseren om juist ouderen als vrijwilliger in te zetten.”

Luister hier het gesprek met ANBO bij Omroep Gelderland (het begint bij 23min.33)

Naar overzicht
ANBO Consulent Ben Leusink en ANBO-lid mevrouw Krol
Gezondheid