20 juli 2020

Nepadvertenties: trap er niet in!

Veel mensen maken gebruik van social media. Een mooie manier om contact te onderhouden met anderen. Maar er zijn ook risico’s. Zo proberen oplichters om mensen online te verleiden om geld naar ze over te maken. Onder andere met nepadvertenties. ANBO en de Fraudehelpdesk geven uitleg en tips, zodat u er niet intrapt.

Geloof niet in sprookjes

Criminelen proberen steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. En ze zijn daar vaak heel goed in! Ze hebben geweldige argumenten om mensen te overtuigen op hun fantastische aanbiedingen in te gaan. Zo worden in advertenties bekende Nederlanders opgevoerd die vertellen over hun ervaringsverhalen met zogenaamd goede beleggingen. Klikt u op zo’n advertentie, dan komt u op bijzonder overtuigend nagemaakte webpagina’s met spectaculaire ‘berichten’. Duizenden mensen zijn al ingegaan op dergelijke beleggingen. In het vertrouwen dat de informatie klopte, zijn sommige van hen grote sommen geld verloren.

Wat kunt u hier tegen doen?

Hebt u gereageerd op een advertentie over een beleggingsvoorstel, of hebt u op een andere manier contact met een partij die een beleggingsvoorstel doet? Laat u niet verrassen en herken de signalen van oplichting:

  • Worden er extreem hoge rendementen (opbrengsten) beloofd of lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan kunt u ervan uitgaan dat het inderdaad niet waar is;
  • Vermijd beleggingen die u niet begrijpt. Ingewikkelde beleggingsconstructies met hoge rendementen en een laag risico beloven weinig goeds.
  • Informeer uzelf altijd uitgebreid voordat u op een investeringsvoorstel ingaat, bijvoorbeeld door de registers van de AFM te raadplegen;
  • Controleer via zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging;
  • Betaal geen ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen;
  • Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren.

Wat als u toch gedupeerd bent?

  • Stop direct met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter, hoewel de aanbieder u anders zal willen doen geloven;
  • Neem contact op met de Fraudehelpdesk om de situatie te beoordelen en u te laten adviseren;
  • Maak melding bij uw bank;
  • Rapporteer de advertentie(s) aan het platform of de website, daar zijn vaak speciale buttons voor;
  • Doe aangifte bij de politie.

Klik hier voor meer informatie

Gratis veiligheidscheck

Als lid van ANBO kunt u gratis een afspraak maken voor een Veiligheidscheck bij u thuis. Er komt dan een consulent van ANBO bij u langs om samen met u te kijken hoe het gesteld is met de veiligheid in en rondom uw huis. De consulent geeft tips voor het verbeteren van uw (online) veiligheid en over hoe u internetcriminaliteit, fraude en babbeltrucs kunt herkennen. En misschien wel het belangrijkste: hij of zij vertelt hoe u kunt voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt! Bekijk hier hoe zo'n check bij u thuis er aan toe gaat.

Word lid en vraag een veiligheidscheck aan >>

meneer met tablet