22 oktober 2018

Nederlandse pensioenstelsel beste ter wereld

Voor het eerste in zeven jaar staat Nederland weer op één in de Melbourne Mercer Global Pension Index (MMGPI). Nu wel: ons pensioenstelsel scoort zowel op opbrengst als op duurzaamheid het best. In de jaarlijkse index van adviesbureau Mercer worden de pensioenstelsels van 34 landen beoordeeld op adequaatheid (levert het systeem voldoende op?), duurzaamheid (is het pensioenstelsel toekomstbestendig?) en integriteit (transparantie, kosten en regelgeving). Nederland scoort net beter dat Denemarken, de winnaar van de zeven edities hiervoor. Verder scoort Duitsland het hoogst op adequaatheid, Denemarken het hoogst op duurzaamheid en Finland het best op integriteit. 

Ons pensioenstelsel is goed, maar het kan beter

Dat we tevreden mogen zijn met ons pensioenstelsel, is geen reden om achterover te gaan hangen. De financiële crisis heeft duidelijk gemaakt dat ook ons systeem kwetsbaarheden kent. Zo moeten de pensioenfondsen rekening houden met al hun verplichtingen, wanneer zij de pensioenen van de huidige generatie gepensioneerden uitkeren. Toen de beleggingsresultaten langdurig tegenvielen, al gevolg van de economische crisis, konden de fondsen niet meer indexeren en moesten sommigen zelfs korten. Het gevolg: veel gepensioneerden hebben de afgelopen acht jaar maar liefst 15 procent van hun koopkracht ingeleverd. Daarom wordt er nu door werkgevers en werknemers onderhandeld in de Sociaal-Economische Raad; het pensioenstelsel moet nóg toekomstbestendiger worden.

Lees meer in de column van ANBO's Willem Reijn

Als belangenbehartiger voor gepensioneerden maakt ANBO zich sterk voor een goed pensioen voor oud én jong. Dat doen we via vakcentrale VCP, maar ook via andere kanalen. Pensioenexpert Willem Reijn schrijft er met enige regelmaat een blog over. 

Lees de columns van Willem Reijn

Naar overzicht
Aantal solide stenen op elkaaar
Inkomen