01 oktober 2018

Nederlanders weinig actief voor online veiligheid thuis

Nederlanders maken zich nog steeds zorgen om hun online veiligheid thuis. 44 Procent van de Nederlanders maakt zich zorgen, tegen 46 procent in 2017. Men schat de kans om zélf slachtoffer van cybercrime te worden laag in. Zo maakt 45 procent zich nooit zorgen om identiteitsfraude en is 39 procent niet bezorgd om een cyberaanval. Onterecht, want maar liefst 74 procent van de Nederlanders weleens te maken heeft gehad met cybercrime. Wanneer mensen tóch slachtoffer zijn geworden, ondernemen ze maat mondjesmaat actie om herhaling te voorkomen. Dat blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018, dat onder andere in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. 

Phising, malware, ransom ware... 

De drie meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn: een poging tot phishing (56 procent), benaderd worden met een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent), het ontvangen van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20 procent). De grootste risico’s worden door Nederlanders gezien in het openen van een (foute) hyperlink of bijlage in een e-mail, het downloaden van bestanden op internet en het gebruikmaken van een openbare computer.

Meer weten over vormen van cybercrime? Lees List & Bedrog

'Houd de digitale achterdeur dicht!'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld. "Mensen mogen van mij als minister verwachten dat ik, samen met al mijn collega’s en het bedrijfsleven, er voor zorg dat de Nederlandse maatschappij digitaal op orde is. Maar sterke wachtwoorden verzinnen, updates draaien, back-ups maken, dat moeten mensen echt zelf doen. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!"

Lees ook de tips van politieman en cybercrime-expert Martin Steffens

Alert online

Het verbeteren van het cybersecuritybewustzijn van Nederlanders staat centraal tijdens de Europese Maand van de cyberveiligheid. Deze maand wordt door het initiatief Alert Online en andere partijen aangegrepen om aandacht te vragen voor veilig online gedrag. Op 15 oktober start een voorlichtingscampagne om Nederlanders te wijzen op de risico’s in hun online handelen en hoe zij internetcriminaliteit kunnen voorkomen.

Wonen