23 juni 2023

Nederlanders slecht voorbereid op oude dag

Ruim 80 procent van de Nederlanders denkt niet na over de oude dag en heeft ook nog niets geregeld voor de tijd na het pensioen. Meer dan de helft van de mensen praat nooit met familie of vrienden over ouder worden. Consumentenprogramma Radar sprak hierover met ANBO.

ANBO benadrukt dat het niet alleen belangrijk is om na te denken over praktische zaken, maar juist ook over wat je wil gaan doen als je stopt met werken. Hoe wil je die tijd invullen? Er zijn veel mogelijkheden zoals vrijwilligerswerk, reizen, een cursus of een studie. Nu erover nadenken en met anderen erover praten, voorkomt dat er straks een groot zwart gat is.

Natuurlijk zijn er veel andere zaken om kritisch naar te kijken. Bijvoorbeeld de woning. Is het mogelijk om in het huis te blijven wonen als de gezondheid misschien iets minder wordt. Of is het beter om te verhuizen naar een woning zonder trappen en drempels? En misschien wel naar een huis zonder een tuin die veel onderhoud vergt. En wonen er mensen in de buurt die in de toekomst eventueel kunnen helpen met klusjes in huis of het doen van boodschappen?

Mensen vinden zichzelf meestal te jong om over al deze zaken na te denken. Bovendien is het ook niet leuk om te bedenken hoe het is om later minder mobiel en zelfstandig te zijn. Maar door er nu bewust van te zijn, komt het na het pensioen niet als een verrassing. 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

anbo - niet voorbereid op oude dag