1 oktober 2021

Nationale Ouderendag: stilstaan bij goed ouder worden

Het is 1 oktober, Nationale Ouderendag. De dag waarop ouderen in het zonnetje worden gezet. Voor ANBO is Nationale Ouderendag een mooi moment om aandacht te vragen voor goed en fijn ouder worden. En wie weet nou beter wat dat betekent dan ANBO-vrijwilliger Hans Créton?

Créton, een gezonde en fitte tachtiger, houdt zich al jaren bezig met wat dat nou eigenlijk is; goed en gelukkig ouder worden. In het ANBO Magazine van afgelopen maart zegt hij daar het volgende over: “De kern van goed ouder worden en gelukkig zijn is dingen in je leven betekenis geven en ze belangrijk genoeg vinden om er tijd en energie in te steken, én dat ook daadwerkelijk te doen.” Uiteraard realiseert hij zich goed dat zoiets alleen kan als de geestelijke en lichamelijke situatie dit toelaat.

Hier en nu

Veel mensen zien ouder worden als de fase van je leven waarin je kennis overdraagt en de balans opmaakt. Voor Hans geldt dat niet: hij leeft in het hier en nu. Iedereen moet blijven leren en zich blijven ontwikkelen. “Een drive hebben heeft niets met je leeftijd te maken. Dat houdt op je 85ste niet op.”

Ouder worden betekent volgens hem niet dat je een stapje terug moet doen. Integendeel: als je steeds een stapje terug doet, ben je tot steeds minder in staat. “Ik denk dat het daarom heel belangrijk is om jezelf al op je vijftigste af te vragen wat je na je pensioen wilt gaan doen. Want als het goed is, rest je dan nog een heel leven. Dus vraag jezelf: wat wil ik later worden als ik oud ben?”

Onmisbaar onderdeel

Hans Créton is een prachtig voorbeeld van waar ANBO voor staat: ouderen vormen een waardevol en onmisbaar onderdeel van de samenleving. Iedereen moet tot op hoge leeftijd worden erkend en gewaardeerd.

Lees het hele interview met Hans Créton hier

Op deze eerste vrijdag van oktober worden overal in het land activiteiten georganiseerd om ouderen in het zonnetje te zetten. Zo probeert het Nationaal Ouderenfonds wensen van ouderen te vervullen, samen met familie of andere naasten. Het gaat dan om wensen die iemand moeilijk alleen kan realiseren. Meestal zijn het heel simpele dingen, zoals nog een keer het ouderlijk huis bezoeken of nog een keer naar het strand.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-vrijwilliger-hans-creton.jpg