07 januari 2019

Nashville-verklaring 'klap in het gezicht'

ANBO vindt de Nashville-verklaring een klap in het gezicht van de LHBTI-gemeenschap en hun naasten. Dat zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Met de stichting Roze 50+ werken ANBO en COC al jaren samen om te zorgen dat oudere homoseksuelen, lesbische vrouwen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen overal zichzelf kunnen zijn, óók als ze zorg nodig hebben. "Ik sta volledig achter de woorden van minister Van Engelshoven: dit is een grote stap terug in de tijd.  Veel ouderen zijn uit de kast gekomen in een tijd dat seksuele diversiteit een groot taboe was, en gelukkig zijn we sindsdien een eind gekomen in de emancipatie en gelijke rechten. Het is dan ook een schande om mensen die de weg naar tolerantie en diversiteit geplaveid hebben, zó weg te zetten."

Ook SGP-voorman Cees van der Staaij heeft getekend, en hij blijft daar achter staan, zo liet hij onder andere de NOS weten.

Heldenverhalen

Ik geloof nog steeds in God, en mijn geaardheid heeft in dat geloof een plaats. Als God geen homo’s had gewild, denk ik altijd, had hij ze niet gemaakt. De heer Vrijland, bewoner Amstelring. https://www.amstelring.nl/je-moet-iets-voor-een-ander-over-hebben-is-mijn-motto

In juni voer een boot met roze 75-plussers tijdens de Amsterdam Pride, een gezamenlijk initiatief van Roze 50+ en zorginstellingen Amstelring, Evean en Amsta. "De Roze 75+-boot is een eerbetoon aan onze helden van het eerste uur. Dankzij hen leven wij in een vrije wereld waar we kunnen zijn wie we zijn", zo zei projectleider Manon Linschoten destijds. 

Ik ben altijd ruimdenkend en flexibel geweest. Homo-zijn was nooit zwaar of lastig voor me. En misschien, geeft hij toe, was hij daarmee soms een voorbeeld, een held, voor anderen. De heer Mooser, bewoner Amsta. https://www.amsta.nl/homo-zijn-was-nooit-een-last-voor-me

Roze Loper

Roze cafés, voorlichting en Gay Pride zijn niet de enige activiteiten van Roze 50+. Zo werkt de stichting met de 'Roze Loper' aan het vergroten van sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Dit houdt in dat de organisatie oog heeft voor seksuele diversiteit, als het gaat om cliënten, bewoners én medewerkers. Den Haan van ANBO: "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat roze ouderen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt." Inmiddels hebben zo’n 160 (thuis)zorgorganisaties, gehandicaptenzorg, welzijnsorganisaties en ziekenhuizen dit certificaat.

Lees meer op Roze50Plus.nl

 

 

 

Roze zorg-certificaat
Gezondheid