29 mei 2020

Na 1 juni ook de grens over met verlopen rijbewijs

Vanwege achterstanden bij het CBR kan het rijbewijs van behoorlijk veel mensen van 75 jaar en ouder niet op tijd verlengd worden. Het kabinet maakte daarom een administratieve verlenging mogelijk, waardoor 75-plussers met een verlopen rijbewijs in Nederland konden blijven rijden. Nu heeft de Europese Commissie besloten dat mensen met een verlopen rijbewijs ook de grens over mogen; zo lang ze binnen de EU blijven. ANBO is blij met deze tijdelijke maatregel.

“ANBO kreeg de afgelopen tijd veel vragen van leden wiens rijbewijs niet verlengd kon worden en die naar het buitenland wilden rijden,” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Het gaat daarbij niet om vakantie, maar om familiebezoek, of om bezoek aan een arts in verband met een medische behandeling. Door de beperkingen in de regeling konden deze bezoeken niet plaatsvinden. Gelukkig hebben we voor een aantal gevallen waarin sprake was van een schrijnende situatie in overleg met het CBR wel uitzonderingen kunnen regelen.”

Coronamaatregelen

De coronacrisis en vooral de coronamaatregelen die verschillende landen hebben genomen, hebben indirect tot een oplossing voor deze situatie geleid. Liane den Haan: “Vanwege deze maatregelen konden mensen in meer Europese landen niet tijdig een medische keuring ondergaan, of om een andere reden niet tijdig het rijbewijs verlengen.”

Rijbewijs zeven maanden verlengd

Daarom heeft de Europese Commissie nu besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen. Omdat het hier om een internationale regeling gaat, heeft die ‘voorrang’ boven de nationale Nederlandse regeling. Dat betekent dat een deel van de bestuurders van 75 jaar of ouder die een tijdelijke administratieve verlenging van het rijbewijs hebben, kunnen nu ook buiten Nederland rijden, maar wel binnen de EU.

Dit geldt dus voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari 2020 en 31 augustus 2020 verlopen is of verloopt. Zij kunnen tot 7 maanden na verloopdatum rijbewijs binnen Europa blijven rijden. Er zijn hiervoor geen aparte formulieren of codes nodig. De regeling gaat 1 juni 2020 in.

Oplossing CBR blijft nodig

Liane den Haan: “Hoewel dit ook een tijdelijke oplossing is, ben ik blij voor deze groep dat zij nu zonder rijbewijsperikelen wel de grens over mogen. Wij blijven er natuurlijk bij het CBR op aandringen dat de achterstanden bij de keuringen echt snel worden ingelopen. Pas dan ben ik tevreden!”

Rijbewijs - CBR - verlenging