17 maart 2020

Minder sociale contacten door coronavirus? ANBO-medewerkers zitten klaar voor een praatje

Gezien de maatregelen om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken tot het hoogst noodzakelijke, krijgen steeds meer ouderen minder bezoek. We willen immers niet dat ouderen worden besmet met het coronavirus. Maar dat heeft wel grote impact: veel ouderen zitten veel alleen thuis. ANBO heeft daarom vorige week woensdag een telefoonlijn geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, praktische vragen hebben of graag een praatje willen maken.

Veel ouderen wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis. Dat is natuurlijk heel mooi, maar het is wel belangrijk dat ze niet in een isolement komen. En daarom regelmatig contact hebben met anderen. Door het coronavirus hebben veel mensen minder sociale contacten dan normaal en dreigt eenzaamheid. Enerzijds omdat familie en mantelzorgers niet op bezoek kunnen komen, maar ook doordat allerlei activiteiten voor senioren zijn gecanceld vanwege het virus.

Niet naar vaste clubjes

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: "We kregen veel signalen van onze leden dat ze zich zorgen maken over het coronavirus. Bovendien gaan veel bijeenkomsten en vaste activiteiten zoals de bridgeclub niet meer door. En juist die sociale contacten zijn voor veel mensen heel belangrijk. Daarom hebben wij vanaf vandaag een telefoonlijn waar mensen naartoe kunnen bellen. Om hun zorgen te uiten, vragen te stellen over het coronavirus, maar ook om gewoon even een praatje te maken.”

Sociale contacten erg belangrijk

Liane den Haan: “Het is goed dat familieleden voorzichtig zijn om hun vader, moeder, opa of oma te bezoeken. Dat komt natuurlijk ook omdat dat het officiële advies van het RIVM is. Al bij een klein verkoudheidje denken ze: we gaan deze week toch maar niet langs, omdat ze bang zijn iemand aan te steken. Dat is een heel lieve gedachte natuurlijk. Maar voor veel mensen, en met name kwetsbare ouderen, zijn sociale contacten heel belangrijk."

ANBO dringt er daarom bij familie en vrienden op aan om, als bezoekjes er even niet in zitten door het coronavirus, wel op andere manieren contact te houden met ouders of grootouders. "Iets vaker bellen of facetimen kan in deze tijd een heel goed alternatief zijn voor een uurtje op de bank zitten", aldus Liane den Haan. "Een klein gebaar kan al een enorme positieve invloed hebben."

Telefoonlijn ANBO

Hebt u een vraag over het coronavirus, maakt u zich zorgen of wilt u gewoon even een praatje maken? Dat kan vanaf nu! We zijn iedere werkdag van 09:00 tot 17:00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0348 - 46 66 66.

In de pers

ANBO telefoonlijn speciaal voor vragen coronavirus ouderen