16 maart 2017

“Mijn missie is mensen pensioenbesef bijbrengen ”

Vanaf haar 38ste heeft ze in de schoonmaakbranche gewerkt. Met name voor HAGO Nederland. Via, via is Trudy Schriemer (69) van de schoonmaak in de pensioenen gerold. Nu zit ze al weer tien jaar in het verantwoordingsorgaan van BPF Schoonmaak waarvan de laatste drie jaar namens ANBO.

Wat vindt u leuk aan pensioenen?

Trudy Schriemer: "In het begin dacht ik wel: waar begin ik aan? Maar al vrij snel zag ik dat het een uitdaging is om die complexe materie goed uit te leggen. Aan de huidige generatie gepensioneerden, maar vooral aan jongeren wil ik duidelijk maken dat pensioen belangrijk is. Dat je het goed moet regelen. Jongeren krijgen het veel moeilijker dan de huidige generatie gepensioneerden. De regelingen zijn anders en de opbouw is minder. Dat besef moet bij beide partijen meer landen."

Wat adviseert u jongeren?

Trudy Schriemer: "Ik adviseer jongeren om deel te nemen aan een pensioenregeling of een andere regeling via een verzekeraar. Met alleen AOW red je het na je pensionering niet. Het is belangrijk dat jongeren zich dat realiseren en op tijd zich hierin gaan verdiepen. Hoe eerder je begint met het treffen van regelingen, hoe goedkoper het relatief gezien is. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt om je bij te verzekeren via bijvoorbeeld een lijfrentepolis."

U zit namens gepensioneerden in het verantwoordingsorgaan van BPF Schoonmaak. Wat heeft u bereikt?

Trudy Schriemer: "Het bestuur wilde een omgekeerd bestuursmodel invoeren. Wij als Verantwoordingsorgaan hadden onze bedenkingen bij de manier waarop men dat wilde invullen. Daar hebben we toen onze bezwaren over geuit. Ook hadden we een externe pensioendeskundige ingeschakeld om ernaar te kijken. Dat werd een enorme rel. Zeker toen ook de Nederlandsche Bank aangaf dat ook zij bedenkingen had bij de manier waarop het bestuursmodel ingevuld zou worden. Uiteindelijk is de manier van invullen aangepast waardoor het ook de goedkeuring van De Nederlandsche Bank kreeg en wij als Verantwoordingsorgaan er ook akkoord mee konden gaan. Hiermee hebben wij als Verantwoordingsorgaan onze meerwaarde kunnen laten zien én dat er ook echt geluisterd wordt naar ons advies."