20 september 2019

Met slimme apparaten maakt u uw huis ‘smart’

Met een app op uw smartphone alle lampen bedienen of vanaf de bank de voordeur open doen. Het klinkt als science-fiction maar niets is minder waar. Met slimme apparaten wordt u op uw wenken bediend. De toekomst is begonnen, welkom in de wereld van de domotica.

Slimme apparaten 

We gebruiken steeds meer apparaten in ons huis. En steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet, nemen werk voor ons uit handen en zijn te bedienen via een app of spraakherkenning. ‘Domotica’ is de verzamelnaam voor een heel scala aan dit soort slimme apparaten. In een ‘smarthome’ zijn deze op elkaar afgestemd en communiceren ze zelfs met elkaar. Alles gaat automatisch en precies zoals u dat wenst.

Thermostaat

Thuiskomen of opstaan in een koud huis, of de verwarming per ongeluk aan laten staan als u weg bent; met een slimme thermostaat is dat verleden tijd. Zo’n thermostaat is ‘zelflerend’ en past zich volledig en automatisch aan uw gedrag en leefstijl aan. Hij weet wanneer u opstaat en wanneer u thuiskomt. Door daar op in te spelen zorgt hij voor meer comfort én een lagere energierekening. En natuurlijk kunt u een slimme thermostaat met een app vanaf afstand bedienen. Zo komt u ook van vakantie thuis in een warm huis.

Deursloten

Slimme deursloten zijn elektrische sloten die u op afstand kunt bedienen. Dat kan met een app, pincode, afstandsbediening of zelfs met een vingerscan. Een sleutel wordt daarbij overbodig. Handig, dan kunt u deze ook niet meer kwijtraken of vergeten. Bent u toch gewend aan uw sleutel? Bij veel slimme deursloten kunt u die erbij blijven gebruiken. Het voordeel van een slim slot blijft dat u andere mensen op afstand binnen kunt laten. 

Advies van Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is mede-oprichter van Smarthomeweb.nl, een informatieve website met onafhankelijk smart home advies. Dagelijks is hij met slimme apparaten bezig. In ons magazine geeft hij een aantal tips voor het aanschaffen van slimme apparaten. 

  • Let altijd op ondersteuning: Een smart home is pas slim als apparaten met elkaar kunnen ‘communiceren’ en processen geautomatiseerd worden.
  • Zorg altijd voor een plan B: Apparaten die communiceren over het web kunnen functionaliteiten verliezen als de verbinding wegvalt. Bedenk daarom altijd een plan B voor wanneer zo’n situatie zich voordoet.

Meer weten over slimme apparaten? In ons nieuwe magazine vindt u nog meer voorbeelden van slimme apparaten en tips en advies van Robbert.

Smarthome met slimme apparaten bediend met telefoon