26 oktober 2016

Meest gestelde vragen bij de Raad & Daad Advieslijn

Elke dag bellen ANBO-leden de Raad & Daad Advieslijn omdat ze iets willen weten over hun inkomen en pensioen. In ANBO Magazine #7 de acht meest gestelde vragen:

1. Heb ik een AOW-gat?

Eindigt uw VUT- of prepensioenregeling wanneer u 65 jaar wordt en gaat uw AOW later in vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd? Dan hebt u tijdelijk geen of minder inkomen. Dat noemen we een AOW-gat. Er is een overbruggingsregeling, afhankelijk van uw inkomen, vermogen en andere inkomsten, zoals een aanvullend pensioen. U kunt de regeling aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Kijk voor meer informatie op www.svb.nl. 

2. Ik ga samenwonen, we zijn allebei gepensioneerd. Wat zijn de gevolgen voor mijn inkomen?

Een alleenstaande krijgt een AOW-pensioen voor 70 procent van het netto minimumloon. Als u gaat samenwonen krijgt u allebei 50 procent van het netto minimumloon. Uw aanvullend pensioen kan ook veranderen. Vooral het ABP heeft eigen regels als het gaat om trouwen of samenwonen.

3. Heeft een latrelatie gevolgen voor mijn pensioen?

Als u allebei een zelfstandige woonruimte heeft (huur of koop) heeft een latrelatie geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW-pensioen. U blijft het (hogere) bedrag voor een alleenstaande ontvangen.

Lees hier de overige vragen:

  • Ik heb te weinig pensioen opgebouwd, wat kan ik hieraan doen?
  • Betaal ik dubbel belasting als ik inkomsten ontvang uit een ander land?
  • Kan ik mijn kinderen belastingvrij geld schenken?
  • Wat zijn de gevolgen voor mijn pensioen als ik eerder stop met werken?
  • Mijn gepensioneerde partner is overleden. Wat zijn de gevolgen voor mijn inkomen?

Vraag het ANBO Raad & Daad

Staat uw vraag er niet bij? Misschien is het wel te vinden op www.anboraadendaad.nl. U kunt ook bellen met de Raad & Daad Advieslijn (0348-46 66 88 op werkdagen van 10-15 uur.) U hier terecht voor inkomensvragen, maar ook met vragen over zorg en wonen.

Naar overzicht
Inkomen