26 april 2016

Meer passende woningen voor senioren

Er is een groot tekort aan seniorenwoningen: huizen die geschikt zijn om in te blijven wonen, ook als je minder mobiel wordt. “Nu al zijn er voor duizenden senioren geen passende woningen. Maar het tekort neemt de komende jaren nog flink toe. Dat dreigt een groot probleem te worden.” Dat zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, in de nieuwe editie van ANBO Magazine (lees hier een voorproefje). 

Oorzaken

Den Haan wijst in het artikel oorzaken aan voor de stijgende tekorten: “Aan de ene kant zal de vraag naar seniorenwoningen enorm toenemen. Dat komt vanwege wat we ‘dubbele vergrijzing’ noemen: er komt een grote generatie senioren bij en tegelijkertijd is de levensverwachting gestegen. Aan de andere kant komt dit doordat gemeenten, investeerders en woningcorporaties in een te laag tempo woningen bijbouwen of omvormen.”

ANBO draagt oplossingen aan

ANBO is bijzonder actief rondom het onderwerp wonen, en stuurt bij Kamerleden, organisaties en gemeenten aan op terugdringing van het tekort. Den Haan: “Onze lobby heeft succes, maar het gaat ons niet snel genoeg. De overheid moet meer regie nemen, want de markt lost het tekort niet op tijd op. Gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen: sla de handen ineen. Alleen dan kan langer zelfstandig leven een succes worden.”

Lees het hele artikel in ANBO Magazine 3, of blader hier een selectie van de artikelen door.

Naar overzicht
Wonen