04 december 2019

Meer mensen overlijden na val. Wat kunnen we doen?

In 2018 overleden in Nederland elke dag zo’n dertien mensen door een val of de gevolgen daarvan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim driekwart van de mensen die overlijden na een val is tachtig-plus.

Het gaat in totaal om 4.628 mensen die na een zogenaamde accidentele val overleden. Dat is een val waarbij mensen onopzettelijk vallen, struikelen of uitglijden. Zij overleden binnen dertig dagen na de val aan de gevolgen hiervan.

Meer geschikte woningen

Onder negentig-plussers stijgt het aantal valdoden het meest, blijkt uit de cijfers van het CBS. Niet verwonderlijk, vindt ANBO. "Mensen in Nederland worden steeds ouder en het grootste deel van die ouderen woont zelfstandig thuis", zegt Bernadet Naber, woordvoerder van ANBO. "Vaak is dat de woning waar zij nog met hun gezin hebben gewoond, meestal een huis met een trap, gladde badkamervloer en allerlei drempels. Dat verhoogt de kans dat iemand valt. Daarom dringen wij er bij gemeenten op aan om te zorgen dat er veel meer geschikte seniorenwoningen komen. Als mensen gelijkvloers kunnen wonen, er geen drempels zijn en een geschikte badkamer, dan verkleint de kans dat mensen vallen en als gevolg daarvan overlijden."

Zoveel mogelijk bewegen

Niet alleen het gebrek aan seniorenwoningen, maar ook het te weinig bewegen is volgens Naber een reden dat ouderen vallen. "Het spreekwoord is 'rust roest', en dat willen we natuurlijk niet. Vroeger zag je vaak dat oudere mensen in een diepe stoel de rest van hun dagen uitzaten. Het is beter dat mensen, al zijn ze 90, of misschien wel 100 jaar, naar buiten gaan en -al is het maar beperkt- zoveel mogelijk blijven bewegen. Dat is wat ons betreft beter dan de hele dag in een diepe stoel zitten en er bijna niet meer uit kunnen."

Nieuwe technologie

Om het aantal valincidenten terug te dringen, pleit ANBO voor meer geschikte seniorenwoningen en nieuwere woonvormen voor ouderen. Ook nieuwe innovaties kunnen helpen, denkt Naber. "Er bestaan bijvoorbeeld sensoren die oplichten als iemand 's nachts opstaat, zodat er een lichtje is die helpt bij de begeleiding naar het toilet. Ook zijn er tegenwoordig 'heupairbags': een gordel die onder de kleding te dragen is en voorkomt dat iemand zijn of haar heup breekt bij een val."

Meer weten?

  • Klik hier voor het artikel van RTV Utrecht.
  • ANBO reageerde ook in dagblad De Stentor. Klik hier om dat artikel te lezen.
  • Klik hier voor de CBS-cijfers over het aantal mensen dat overlijdt na een val. 
Naar overzicht
Vallen gladheid
Gezondheid