24 november 2015

Meer keuze bij opnemen pensioen premieovereenkomst

Ongeveer één miljoen pensioendeelnemers kunnen er binnenkort mogelijk voor kiezen om hun pensioen of een deel daarvan later op te nemen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Het gaat om deelnemers aan een premie- of kapitaalovereenkomst. Een kleine half miljoen mensen kunnen op dit moment al gebruik maken van de ‘pensioenknip’. Dat is een door Geldbelangen en ANBO bepleitte regeling die voorkomt dat men bij pensionering het gespaarde pensioenkapitaal moet omzetten in levenslang absurd laag pensioen.

Pensioenknip

“Uitgaande van de huidige pensioenwetgeving zijn deelnemers verplicht om op de dag van pensionering het hele bedrag van de premie- of kapitaalovereenkomst om te zetten in een uitkering. De hoogte van de uiteindelijke pensioenuitkering staat bij de regelingen niet vooraf vast, maar is afhankelijk van de rentestand op het moment dat iemand met pensioen gaat. Met de historische lage rente, vallen de uitkeringen tientallen procenten lager uit dan deelnemers tot voor kort verwachtten”, licht ANBO-directeur bestuurder Liane den Haan toe. “ANBO heeft Geldbelangen ondersteund en die regelde met steun van de Tweede Kamer dat de ‘pensioenknip' er kwam. Pensioengerechtigden hoeven daardoor niet meer te accepteren dat ze levenslang een zeer laag pensioen gaan ontvangen. Men kan met de verzekeraar of het pensioenfonds regelen dat hij dezelfde uitkering niet levenslang biedt, maar voor (maximaal) twee jaar doet. Daar wordt dan een deel van het kapitaal voor gebruikt. De rest wordt opzij gezet. Na die twee jaar kun je dan de rest van het kapitaal gebruiken voor de levenslange uitkeringen. Hopelijk zijn er dan producten die een beter pensioen opleveren.” 

Na twee jaar keuzemogelijkheid

Wie voor de ‘pensioenknip’ kiest, zit volgens de huidige regels vast aan de verzekeraar of het pensioenfonds. Geldbelangen vond dat niet juist, want het is niet zeker of verzekeraar na twee jaar ook de pensioenuitkeringen van jouw keuze gaat aanbieden. De staatssecretaris was gevoelig voor dat argument. Zij zal de wet zo aan gaan passen dat de 'pensioenknippers' ook na twee jaar kunnen beslissen om bij de verzekeraar of pensioenfonds te blijven of voor een andere te kiezen. ANBO waarschuwt wel dat de knip geen garantie is dat het pensioen over twee jaar beter zal uitvallen. Er wordt immers een lange periode van lage rentes voorzien.  

Variabel opnemen

Los van de ‘pensioenknip’ wil Klijnsma het mogelijk maken dat mensen kunnen kiezen om hun pensioen variabel op te nemen. Of om het hele bedrag net als nu in één keer op te nemen. Die keuze kan men maken tot de dag dat men met pensioen gaat. Met het deel van het pensioen dat men niet meteen opneemt, blijft de verzekeraar of het pensioenfonds beleggen. Dat levert meer risico op, want beleggingen kunnen slecht of goed uitpakken. Klijnsma wil daarom ook regelen dat de financiële mee- en tegenvallers in de tijd gespreid kunnen worden en dat de risico's collectief kunnen worden gedeeld..

Klijnsma wil vooral dat mensen zelf kunnen kiezen. Daarbij dient wel voorkomen dat er ongewenste beleggingsrisico’s worden genomen, die de pensioenvoorziening in gevaar kunnen brengen. Om dat te voorkomen, heeft Klijnsma een aantal eisen in de wet vastgelegd.

Update 11 december 2015

AFM: Praktijk Pensioenknip schiet tekort

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) lichten verzekeraars hun deelnemers niet actief en correct voor over de ‘pensioenknip’. Dat is de regeling die mensen met een premieregeling bij een verzekeraar de mogelijkheid geeft om hun pensioen niet verplicht in één keer te laten uitkeren. Te vaak wordt de nadruk gelegd op de mogelijke nadelen en de pluspunten minder belicht. Sommige mensen maken hierdoor nauwelijks gebruik van de regeling.