26 mei 2020

Meer geldautomaten dicht door plofkraken

Vanwege een plofkraak van een geldautomaat in een HEMA-vestiging heeft SNS besloten om zo’n 200 geldautomaten, die in een HEMA of Spar, staan te sluiten. ANBO vindt veiligheid heel belangrijk, maar maakt zich zorgen dat hierdoor op nog minder plekken contact geld beschikbaar is.

“Veiligheid gaat natuurlijk voor alles,” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Criminelen gebruiken steeds zwaardere middelen om geldautomaten open te krijgen. De veiligheid van bewoners en winkeliers komt daarmee in het gedrang. En dat kan natuurlijk niet.”

Geldautomaten ’s nachts dicht

Vanwege het toenemend aantal plofkraken besloten banken in december vorig jaar al om de geldautomaten tussen 23:00 uur en 07:00 uur te sluiten. Daarnaast is de overheid samen met de banken bezig om maatregelen te nemen om criminelen een halt toe te roepen.

Contant geld blijft nodig

Liane den Haan: “Maatregelen zijn zeker nodig, want sluiting van geldautomaten betekent voor een aantal mensen dat zij minder makkelijk aan contant geld kunnen komen. Hoewel we zien dat tijdens de coronacrisis minder contant geld wordt gebruikt, is het zaak dat contant geld wel beschikbaar blijft voor mensen die daartoe aangewezen zijn.”

“Dat is ongeveer 7 procent van de 18-plussers in Nederland. Zij gebruiken geen computer, tablet of smartphone en hebben de overstap naar digitaal bankieren niet kunnen maken. Die groep mensen is aangewezen op contact geld en wij vinden dat we hen niet moeten vergeten. Laten we hen helpen door contant geld beschikbaar te houden.”

briefgeld