30 oktober 2018

Meer flexibiliteit nodig in oplossing personeelstekort

Het wordt steeds moeilijker om personeel in de zorg te vinden, ondanks al het geld dat beschikbaar is gesteld om de kwaliteit in verpleeghuizen te verbeteren. Dat zeggen bestuurders en medewerkers in de publicatie Aan het werk in het verpleeghuis, dat brancheorganisatie Actiz vandaag aanbiedt aan de minister en de Tweede Kamer. Nu al zijn er regio's waar zorgorganisaties plaatsen in het verpleeghuis leeg moeten laten, omdat zij niet voldoende personeel kunnen vinden. In de publicatie wordt daarom gepleit om soepeler om te gaan met de financiële voorwaarden die er gesteld zijn aan het extra geld voor verpleeghuiszorg: "Willen we in de toekomst goede zorg kunnen blijven bieden, dan zijn er ook andere oplossingen nodig. Met name technologische en digitale ontwikkelingen moeten we veel meer gaan benutten. Voor veel zorgorganisaties is het niet reëel om de komende jaren telkens 85 procent van het geld aan 'extra handen aan het bed' te kunnen besteden. Willen we slagen in onze grote opdracht, dan moet er meer ruimte komen om te investeren in innovatieve oplossingen."

Meer combineren

Het aantrekken van personeel en het investeren in technologie zijn oplossingen, maar meer doen met vrijwilligers ook. Eén prachtig voorbeeld daarvan is verpleeghuis De Wulverhorst in Oudewater, waar maar liefst 180 vrijwilligers helpen om de levenskwaliteit van bewoners te vergroten en de wijk het verpleeghuis in te halen. En dat is best bijzonder zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO bij RTV Utrecht. "We hebben een enorm tekort aan zorgpersoneel, handen aan het bed dus, maar we hebben ook een tekort aan mensen die voor een stukje welzijn kunnen zorgen. Dat zijn vaak vrijwilligers. Bij De Wulverhorst gaat het super, maar er zijn ook verpleeghuizen waar het minder goed lukt om vrijwilligers te trekken. Vrijwilligers zijn altijd welkom."

Bekijk de reportage van RTV Utrecht

Ik zorg

Vanaf 1 november start de campagne Ik Zorg, waarin het ministerie van Volksgezondheid en zorg- en welzijnswerkgevers - ouderenzorg, gehandicaptenzorg, sociaal werk, ziekenhuiszorg en meer - laten zien hoe mooi het is om te werken in de zorg. Dit met als doel meer personeel aan te trekken. ANBO heeft paralel daaraan het project Van Huis Naar Thuis lopen. Daarin krijgen uitgesproken bestuurders, verzorgenden en verpleegkundigen een kijkje in elkaars keuken. Centraal staat de vraag: hoe maken we van een huis een thuis? Dat doen we niet alleen via films, maar we stimuleren medewerkers ook te discussiëren op het platform Van Huis Naar Thuis op Facebook én we houden een vlogestafette. 

Stethoscoop en hartje
Gezondheid