10 oktober 2018

Medicijnen zonder recept krijgen houdbaarheidsdatum

Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting had in 2015 slechts 10% van de zelfzorgmedicijnen met een hersluitbare verpakking, zoals flesjes hoestdrank, deze belangrijke informatie. Bij de meeste medicijnen (92%) zonder recept staat nu of binnenkort hoe lang het aangebroken medicijn kunt te gebruiken is. Dit is belangrijk omdat de werking van medicatie verandert of vermindert wanneer ze over de datum zijn. 

Lees het nieuws van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Hoeft niet, liever wel

Volgens Europese wetgeving is het niet altijd verplicht om de houdbaarheid na openen op de verpakking en bijsluiter te vermelden. Om te zorgen dat medicijnen goed worden gebruikt, vindt het CBG het belangrijk dat dit wel gebeurt. Daarom heeft het CBG de fabrikanten dan ook gevraagd om bij hersluitbare zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na opening altijd op de verpakking en in de bijsluiter te zetten. Dat gebeurt nu ook.

Veilig gebruik

De houdbaarheidsdata dragen bij aan veilig gebruik van medicijnen. Iets waar ANBO zich zeker bij voorgeschreven medicatie eerder druk om maakte. 

Naar overzicht
Gezondheid