16 januari 2023

Maximaal 150 euro eigen risico per behandeling

Patiënten hoeven straks per behandeling nog maar maximaal € 150 eigen risico te betalen, heeft het kabinet besloten. Goed nieuws, vindt ANBO, die hier jaren voor heeft gepleit. Nu kan iemand bij een dure behandeling ineens het volledige eigen risico van € 385 kwijt zijn.

Iemand die in een jaar maar één specialistische behandeling nodig heeft, is straks dus goedkoper uit. De verwachting is dat ongeveer een miljoen verzekerden zo’n honderd euro minder eigen risico gaan betalen. Heeft u meer behandelingen nodig, dan blijft de maximale eigen bijdrage per jaar € 385.

Drempel

ANBO vindt het een goede zaak dat een eerste behandeling iemand maximaal € 150 kost. Want ineens € 385 moeten betalen, kan voor mensen een drempel zijn om naar de specialist te gaan. Uiteraard helpt dit patiënten met een chronische aandoening niet, maar wel de groep die incidenteel naar het ziekenhuis komt.

Het eigen risico is volgens ANBO te hoog. We zien liever dat de premie inkomensafhankelijk wordt, met een lager eigen risico. Dan zou ook de zorgtoeslag kunnen worden afgeschaft.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Max 150 euro eigen risico per behandeling