15 februari 2018

Mantelzorgers en hulpvragers positief over parttime 'even eruit'

Hoewel een parttime zorgpension niet voor iedereen een oplossing is, reageren zowel mantelzorgers als cliënten positief op het idee. Dat blijkt uit de resultaten van een korte peiling onder bijna 700 mensen die voor één of meerdere mensen zorgen en onder 66 mensen die zelf hulp krijgen, uitgevoerd door ANBO. D66 en de VVD willen dat de minister van Volksgezondheid een pilot gaat doen met parttime elders verblijven. ANBO is positief over het voorstel van de regeringspartijen.

“We zien veel in de mogelijkheid dat mensen op reguliere basis – bijvoorbeeld één of twee dagen in de week – elders verblijven, zodat ze uiteindelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Natuurlijk is deze oplossing is niet voor iedereen, en het ontslaat het kabinet niet van de verplichting om meer te investeren in zorg thuis.”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Update

Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft in het debat van vandaag beloofd de pilot op te nemen. Hij zal in mei met vervolgacties komen. 

Structureel parttime even weg

Het idee van parttime verpleegzorg werd afgelopen maandag gelanceerd door D66-Kamerlid Vera Bergkamp en VVD-Kamerlid Sophie Hermans. Door zo’n deeltijdoplossing worden zowel de mantelzorger als de cliënt ontlast en kunnen mensen langer zelfstandig thuis wonen. Den Haan: “Mantelzorgers zijn notoir overbelast, maar het gaat niet alleen om hen. Ook mensen die hulp of zorg nodig hebben kunnen een heel beperkt netwerk hebben. Door wekelijks te overnachten in bijvoorbeeld een zorgpension, doen mensen ook nieuwe contacten op, kunnen ze eens andere activiteiten doen en spreken ze lotgenoten. Dat is extreem belangrijk.”

In het onderzoek komen een aantal zaken naar voren

Ruim een derde van de mantelzorgers denkt zélf geholpen te zijn wanneer er een parttime oplossing zou komen voor de persoon voor wie gezorgd wordt. 28 Procent van de mantelzorgers zegt dat de persoon voor wie ze zorgen óók geholpen is. Een derde van de mensen zegt het lastig te vinden nu al een uitspraak te doen. De communicatie zou een bottle neck kunnen zijn: maar liefst 60 procent van de ondervraagde mantelzorgers zegt dat de persoon die zij ondersteunen er niet op zou vertrouwen dat het om een tijdelijke of parttime oplossing gaat. Dat blijkt ook uit de vraag aan de mensen die zelf zorg nodig hebben: tijdelijke oplossingen worden vooral geaccepteerd wanneer het om een crisissituatie gaat. “Het woordgebruik is extreem belangrijk. We hebben het hier niet over verpleeghuizen, maar nadrukkelijk over een structurele mogelijkheid om even op adem te komen. Tijdelijk, na een val, kan dat al. Nu willen we verdergaan, met een structurele parttime oplossing, waar alles erop gericht is om thuis te blijven wonen”, aldus Den Haan.

Zowel mantelzorgers als de mensen die zelf zorg of hulp ontvangen zien in veel gevallen (grote) problemen ontstaan wanneer de mantelzorger uitvalt. Zo zeggen mensen bijvoorbeeld oplossingen te zien bij overbelasting, ziekte of vakantie, maar hebben de meeste respondenten dit scenario dit nog niet uitgeprobeerd.

Veel animo voor pilot

Deze logeermogelijkheid is met nadruk géén opmaat naar een permanente opname in een verpleeghuis, kan wel ondersteunend werken. Dat zegt ook Bart Dingemans, zorgmanager van de Zorgpensions van Fundis: “In Zoetermeer verblijft nu tijdelijk een echtpaar bij ons. Onder normale omstandigheden redden ze het, mede met hulp van thuiszorg. Maar toen de mantelzorger ziek werd, ontstonden snel moeilijkheden. In het Zorgpensioen nemen we de zorg tijdelijk over, en zorgen we ervoor dat mevrouw kan aansterken. Wanneer ze er beiden klaar voor zijn gaan ze weer naar huis”.

Naast Fundis reageerden ook zorgorganisaties Viattence, Aliantus Oud Seyst en Zorgbalans positief op het plan. Zij meldden zich omdat zij veel zien in een pilot en daar graag aan meewerken.

Over het onderzoek

Tussen 10 en 13 februari enquêteerde ANBO mantelzorgers en mensen die zelf hulp of zorg krijgen van iemand anders. Deze peiling is niet gewogen of gecorrigeerd en niet representatief. Deze peiling is enkel bedoeld als inzicht in de behoeften van leden en niet-leden.

Onderzoek