30 oktober 2023

Mantelzorger vier uur per week belast met 'regelkolder'

Stapels formulieren in onbegrijpelijke taal, bewijs aanleveren dat je wel écht voor je naaste zorgt en organisaties die langs elkaar heen werken. Mantelzorgers die intensief zorgen voor een naaste zijn gemiddeld vier uur per week bezig met regeltaken.

Vier op de tien mantelzorgers geeft aan dat het hen moeite kost om deze taken te doen, blijkt uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel. Deze 'regelkolder' moet stoppen, vindt MantelzorgNL.

Mensen die voor hun naaste zorgen kosten de samenleving geen geld, zij besparen geld. Toch is de angst voor misbruik of fraude met bijvoorbeeld zorgverlof zo groot dat dit volgens MantelzorgNL zorgt voor rigide controle. Zo moet één op de drie mantelzorgers aantonen dat ze wel echt mantelzorger zijn om in aanmerking te komen voor zaken als de mantelzorgwaardering of zorgverlof op het werk. Vaak wordt er gevraagd om een schriftelijke verklaring van een arts, terwijl (huis)artsen eenzijdig hebben besloten deze verklaring niet meer af te geven. Dat zorgt er in meer dan de helft van de situaties voor dat mantelzorgers op zoek moeten naar een formulier, dat niet bestaat.

Frustratie en overbelasting

Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL: "Om frustratie en overbelasting te voorkomen, moeten we de vijf miljoen mantelzorgers in dit land maximaal ondersteunen om voor hun naaste te zorgen. Want zo lang mantelzorgers het huis schoonhouden, de steunkousen aantrekken en zorgen voor een dagritme, kunnen mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar in de praktijk belasten we mantelzorgers juist vier uur in de week met brieven in onbegrijpelijke taal, ingewikkelde regels en bizar veel loketten. Deze gekmakende bureaucratie moet stoppen."

MantelzorgNL wil:

  • Dat zorgprofessionals communiceren in begrijpelijke taal en zelf contact opnemen met collega organisaties, in plaats van de mantelzorger weer door te verwijzen naar het volgende loket; 
  • Dat beleid op elkaar wordt afgestemd zodat de mantelzorger niet verstrikt raakt in regels en tegenstrijdige eisen;
  • Laagdrempelige toegang tot hulp, met minimale bewijslast.

Stop de regelkolder

Om de bureaucratie echt een halt toe te roepen start MantelzorgNL - in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november - met de petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder. Alzheimer Nederland, Ieder(in), Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL) hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. De petitie is te tekenen op dagvandemantelzorg.nl

Teken hier direct de petitie

Tipgids Mantelzorg

Wij hebben een gratis digitale tipgids Mantelzorg beschikbaar. die bevat tips over waar u terecht kunt voor informatie over mantelzorg. Wat u kunt doen om het zelf vol te houden. Hoe het huis aan te passen is en welke handige hulpjes het leven kunnen vergemakkelijken. 

Bekijk hier meer informatie over de tipgids Mantelzorg

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO | Dossier Mantelzorg | ondersteuning bij gemeente