23 september 2015

‘Mantelzorgboete’ AOW vooralsnog niet geschrapt

De kostendelersnorm voor AOW’ers -in de volksmond ook wel mantelzorgboete geheten- is nog niet van tafel. De maatregel is volgens staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken uitgesteld tot 1 januari 2018 om eerst meer onderzoek te doen naar de gevolgen ervan en om te voorkomen dat AOW'ers te maken krijgen met "een stapeling van beleid". Dat blijkt uit het vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANBO blijft fel gekant tegen de invoering van een AOW-korting wanneer ouders en kinderen samen (gaan) wonen en sprake is van mantelzorg.

Kabinetsperiode voorbij in 2018

Klijnsma wilde tijden het vragenuurtje niet ingaan op een pleidooi van het CDA om de maatregel in te trekken. En ook niet ingaan op de verwachting van minister Dijsselbloem van Financiën. Die liet het afgelopen weekend via de NOS weten, dat de maatregel waarschijnlijk van tafel gaat. Dit omdat in 2018 de kabinetsperiode voorbij is.

Idioot dat plannen boven markt hangen

ANBO heeft zich altijd verzet tegen de invoering en wil dat de AOW nooit gekort wordt wanneer er sprake is van mantelzorg. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: "Het is idioot dat deze plannen boven de markt blijven hangen. Er zijn ouders die al jaren zorgen voor een kind met een handicap of ziekte bijvoorbeeld. Zij hebben geen keuze, maar worden als het aan de politiek ligt wél gestraft voor hun zorgen met een inkomenskorting. Mensen die voor een tante of broer zorgen krijgen nu ook al een korting. Dat kàn echt niet meer! De maatregel staat haaks op de hervorming die kabinet doorvoert in de langdurige zorg. Je kan niet verwachten dat we meer voor elkaar gaan zorgen en dan degene die dat doen gaan korten op hun AOW-uitkering. Ik hoop echt dat er van uitstel afstel komt."