04 december 2012

Maatregelen over senioren ‘uitgestort’

ANBO maakt zich grote zorgen over de gevolgen van maatregelen die over senioren - actief of postactief - worden uitgestort. Dat schrijft ANBO-directeur Liane den Haan in een brief aan de Tweede Kamer, ter voorbereiding van de begrotingsbehandeling 2013 van het ministerie van Sociale Zaken.

Slechte arbeidsmarktpositie

De grootste belangenorganisatie voor senioren in Nederland constateert dat de onzekerheid die heerst in de samenleving over inkomen, werk en collectieve voorzieningen, hierdoor eerder toe- dan afneemt. Den Haan gaat in op de slechte arbeidsmarktpositie van oudere werknemers. Daarnaast gaat ze in op de negatieve koopkrachtontwikkeling van senioren en AOW- en pensioenperikelen die dringend om bijstelling vragen.

Compensatie

AOW'ers met een onvolledige AOW, die via de Sociale Verzekeringsbank aanvullende inkomensondersteuning ontvangen, moeten per 1 januari 2013 weer recht krijgen op de koopkrachtondersteuning die voor alle andere AOW'ers ook geldt. Bovendien wil ANBO compensatie voor senioren met een VUT-uitkering of een prepensioen. Zij krijgen door de versnelde invoering van de verhoging van de AOW-leeftijd met een AOW-gat te maken.

Brief aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken.

Naar overzicht
Inkomen