18 mei 2017

'Maak haast met actieplan doelgroepenvervoer'

Het openbaar vervoer moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht leeftijd, iemands mobiliteit of beperking. Dat schrijven ANBO, Ieder(in) en de Oogvereniging in een gezamenlijke brief aan de Vaste Kamercommissie Infrastructuur &Milieu die hier vandaag over praat. Met name voor mensen op hoge leeftijd of mensen die minder mobiel zijn kan het reizen met het openbaar vervoer lastig zijn. Hierdoor moeten zij vaak gebruik maken van speciaal vervoer, ook wel doelgroepenvervoer genoemd. Alleen staat die dienstverlening onder druk vanwege flinke bezuinigingen.

Nog geen actieplan op tafel 

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: "Eind vorig jaar hebben de staatssecretarissen van Infrastructuur &Milieu en Volksgezondheid, Welzijn en Sport een actieplan toegezegd. Dit plan moest de belemmeringen in het reizen voor mensen met een beperking opheffen zodat bus- en treinvervoer 'designed for all' wordt." Helaas ligt er nog geen actieplan op tafel, vervolgt Den Haan. "In de brief vragen we de staatssecretaris haast te maken, want er wordt flink bezuinigd op het doelgroepenvervoer. Dit heeft tot gevolg dat reizen buiten de grenzen van je eigen gemeente of regio vaak onmogelijk is."

Zorg voor eenmalige indicatie 

In de brief pleitten de organisaties om de volgende zaken in het actieplan op te nemen:

  • Regel de financiële afhandeling van het vervoer aan de achterkant en faciliteer pilots voor een 'persoonsvolgende voorziening'
  • Zorg voor een eenmalige indicatie die toegang geeft tot alle vormen van doelgroepenvervoer
  • Voorkom dat mensen door ontoegankelijk van het OV weer terug moeten naar een Wmo-voorziening
  • Maak het doelgroepenvervoer niet duurder dan het normale OV wanneer er geen toegankelijke bus- of treinvoorzieningen zijn.

Klik hier om de volledige brief te lezen.

Naar overzicht
Voortrazende bus
Gezondheid