8 juni 2021

Maak gele boekje snel bewijs van vaccinatie

ANBO roept de Nederlandse regering op om snel te regelen dat het gele boekje op Europees niveau geldt als vaccinatiebewijs tegen corona. Wij vinden het heel merkwaardig dat dit nu nog niet zo is. Er is veel onduidelijkheid over de status van het boekje.

Na onder meer een oproep van ANBO werd vrijdag besloten dat alle GGD’en op verzoek een stempel in het gele boekje zetten. Sindsdien is er een run op de boekjes, wat wel aangeeft dat mensen er behoefte aan hebben.

Ook ouderen smachten er na de coronaperiode naar om weer op pad te gaan. Lang niet alle ouderen hebben een (moderne) smartphone of een computer om te printen. Het gele vaccinatieboekje zou voor hen een oplossing kunnen zijn om deze zomer toch op vakantie naar het buitenland te kunnen.

Bijzonder merkwaardig

Toch is het gele boekje nu nog geen officieel bewijs van een coronavaccinatie. ANBO vindt dat bijzonder merkwaardig, omdat het boekje bekendstaat als internationaal bewijs van inenting. Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Spanje accepteren het boekje al wél als vaccinatiebewijs.

Ook de Nederlandse overheid moet het gele boekje snel aanmerken als vaccinatiebewijs. Het kan dan ook binnen Nederland worden gebruikt als alternatief voor de CoronaCheck-app.

anbo-gele-boekje-vakantie-2021.jpg