04 oktober 2018

Lust gaat niet met pensioen

Mensen die regelmatig plezierige seksuele ervaringen hebben, hebben over het algemeen een grotere kans om zoveel jaar later nog steeds gezond te zijn. Dat blijkt uit onderzoek, meldt seksuoloog/psycholoog Ellen Laan in ANBO Magazine.

"Er is dus een samenhang tussen (het ontbreken van) ziekte en plezierige seks", zegt Laan. "Bij mannen hangt dat samen met frequentie en bij vrouwen met plezierige seksuele ervaring. Als je met een goede verhouding met je lichaam ouder wordt, kan seks een bron van troost en intimiteit zijn. Ook al werkt je lijf niet meer zoals toen je jong was. Dan is het wel fijn dat seks niet meer zo gaat over die prestatie, maar over voelen en genieten."

Opgewonden

Volgens Laan gaat lust niet met pensioen. "Er wordt vaak gezegd dat je regelmatig seks moet hebben om zin te blijven houden. De gedachte daarachter is dat je testosterongehalte op peil blijft. Zowel voor vrouwen als mannen is dat zo. Alleen werkt het niet zo in de praktijk. Want de ervaring moet wel goed zijn. Pas als je hoog opgewonden raakt of klaarkomt hou je je testosterongehalte op peil. Pas dan werkt het ook op je hormoonaanmaak, zowel bij mannen als vrouwen."

Kwaliteit van seks

Op de vraag of het belang van seks verandert bij het ouder worden antwoordt de seksuologe: "Wat je ziet bij langdurige relaties, waarbij het stel de lastige schommelingen van kinderen opvoeden en carrière maken heeft overleefd, is dat het contact tussen beiden heel fijn is en dat vaak met seksuele intimiteit wordt geuit. De voordelen daarbij zijn dat die seks minder prestatiegericht is. De seks is relaxter en meer gericht op wat fijn en lekker voelt. Bovendien maken vrouwen zich niet meer zo druk om hoe ze eruitzien. Dat alles komt de kwaliteit van seks ten goede."

Het uitgebreide interview met Ellen Laan kunt u hier lezen.

Naar overzicht
Gezondheid