24 april 2017

Leuk ouder worden – Deel 1

In 2050 is 1 op de 4 Nederlanders 65-plus. Om straks zelf de touwtjes in handen te houden, moet volgens ANBO nú beleid worden gemaakt. In ANBO Magazine geven drie experts hun visie op het nieuwe ouder worden. In deel 1 doet ANBO-directeur Liane den Haan haar visie uit de doeken.

Vergrijzing is geen bedreiging 

“Vergrijzing is geen bedreiging, maar een kans op meer welzijn en welvaart. Maar dan zullen we dingen wel anders moeten gaan doen”, licht Den Haan toe. Wat er anders moet worden aangepakt, is te lezen in de ANBO-visie ‘En we leven nog lang en gelukkig – Op weg naar 2030’. In dit boekje staan twaalf aanbevelingen, bedoeld als voorzet voor verdere discussie. Den Haan vervolgt: “Wat de uitkomst van de discussie ook is, één ding staat wat ons betreft als een paal boven water: het ultieme doel is om mensen zelf de touwtjes in handen te laten houden. Ze moeten hun eigen keuzes kunnen maken, wat er ook gebeurt.”

Kabinet geen visionaire ideeën over ouder worden 

Met elk nieuw kabinet dat aantreedt, wordt volgens ANBO weer pijnlijk duidelijk dat het ontbreekt aan visionaire ideeën over een vergrijzende samenleving. “Gelukkig zijn er instituten zoals het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) die spreken over ‘de kunst van het vooruitkijken. Want om goed de toekomst te kunnen zien, moet je weten wat er nú speelt en of dat straks nog van belang is. Pas als de punten op papier staan, zijn ze te verbinden en wordt zichtbaar wat de afbeelding voorstelt’, zegt Den Haan.   

Lees hier de 12 aanbevelingen van ANBO aan het kabinet.

Lees hier het hele interview uit ANBO Magazine. 

Morgen in deel 2 van ‘Leuker oud worden’ een interview met hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets. Als directeur van kennisinstituut Leyden Academy pleit hij voor een omslag in de zorg voor ouderen. 
 

Naar overzicht
Gezondheid