14 februari 2013

Let op met de aftrek hypotheekrente

Bij de aangifte inkomstenbelasting kunnen mensen met een eigen woning de betaalde hypotheekrente in mindering brengen. Maar niet alle rente is aftrekbaar; alleen de rente die betrekking heeft op de eigen woning. Dit is de zogeheten eigen woning-schuld. De rente die betaald wordt over dat deel van de lening dat niet met de woning te maken heeft, is dus niet aftrekbaar.

60-plussers in de fout

De Belastingdienst heeft na onderzoek vastgesteld dat vooral 60-plussers die zelf de aangifte inkomstenbelasting doen, fouten maken met dit onderdeel van het aangiftebiljet. Het volledige bedrag aan hypotheekrente wordt opgevoerd terwijl het bedrag niet volledig met de eigen woning te maken heeft. De Belastingdienst gaat de mensen in deze doelgroep binnenkort een brief sturen waarin zij ingaan op de voorwaarden voor de aftrek, zodat u weet welk deel van de rente wel en welk deel niet aftrekbaar is.

Wanneer niet?

Als u uw hypotheeklening hebt verhoogd, of een tweede hypotheek hebt afgesloten om bijvoorbeeld een grote privé-uitgave te doen, om uw (klein)kinderen geld te schenken en/ of de studie van uw (klein)kinderen te financieren. De lening heeft in deze en voorkomende andere gevallen geen betrekking op de woning, en is dus niet aftrekbaar.

Belastingservice Ouderenbonden

Wilt u zeker weten dat de aangifte bij u goed gaat? ANBO-leden kunnen de aangifte inkomstenbelasting laten verzorgen door één van de vrijwilligers van de Belastingservice Ouderenbonden. Meer informatie daarover vindt u hier.

Naar overzicht
Wonen