06 november 2013

Leeftijdspremie ondermijnt solidariteit zorgstelsel

“Een lagere premie  voor jongeren dan voor ouderen als het gaat om de aanvullende zorgverzekering, ondermijnt de solidariteit en het sociale karakter van het zorgstelsel. Een collectiviteitskorting mag, maar premieonderscheid op basis van leeftijd bij eenzelfde pakket mag niet.” Dit zegt Liane den Haan, directeur van seniorenorganisatie ANBO, in reactie op het nieuws dat VGZ in 2014 voor jongeren de prijs voor de aanvullende zorgverzekering verlaagt.

Schaderichtlijnen

Den Haan: “Volgens Europese schaderichtlijnen betreffende het schadeverzekeringsbedrijf mag bij eenzelfde verzekeringspakket geen premieonderscheid worden gemaakt. Daarnaast is er een EU-richtlijn in de maak die leeftijdsonderscheid bij goederen en diensten verbiedt. Als we nu leeftijdspremies invoeren dan staat dat haaks op het streven leeftijdsdiscriminatie bij goederen en diensten te verbieden. Die trend moeten we niet willen en ik roep minister Schippers van Volksgezondheid op daar grondig naar te kijken.”

Verlagen

Het aantal jongeren dat een aanvullende zorgverzekering afsluit daalt al jaren. Dit omdat zij denken de aanvullende zorg niet nodig te hebben. Ouderen hebben veel vaker een aanvullende verzekering en wisselen ook minder van verzekeraar. Om jongeren aan te spreken verlagen verzekeraars nu de prijs.

Verschil

VGZ volgt nu uit concurrentieoverwegingen Achmea, die al eerder de prijzen voor de aanvullende verzekering verlaagde voor jongeren. Op jaarbasis kan het verschil tussen jong en oud oplopen tot een paar honderd euro bij eenzelfde aanvullend pakket.

Voor alle klanten zullen de premies voor de basis- en aanvullende verzekeringen volgend jaar lager uitvallen. Bij een basisverzekering wordt niet gekeken naar leeftijd.

Beantwoording Kamervragen 11 november 2013

Naar overzicht
Gezondheid