10 februari 2021

Laat senioren niet in de kou staan

Laat de senioren in deze vorstperiode niet in de kou staan, bepleit ANBO vanmorgen in de Telegraaf. De ouderenorganisatie vraagt Nederland nogmaals om een empathisch gebaar richting - zoals de krant het noemt – ‘de zo geplaagde bejaarden’.

„Bel eens aan bij die alleenstaande buurman om te vragen hoe het met hem gaat, drink er even een bakje koffie, op veilige afstand natuurlijk. En vraag die buurvrouw die zo moeilijk loopt eens of je misschien boodschappen voor haar kunt meenemen.”

De deur niet meer uit

Veel ouderen zijn nog hartstikke vitaal. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alle mensen op hoge leeftijd. In de Telegraaf wordt onze woordvoerder geciteerd: „Veel ouderen zitten vanwege kwetsbaarheid voor corona toch al aan huis gekluisterd. Ze krijgen nu al bijna een jaar minder bezoek dan ze gewend zijn en vaak is een ommetje een van de weinige vertiertjes die nog resten. Door het winterlandschap dreigt nu ook dat laatste contact met de buitenwereld als sneeuw voor de zon te verdwijnen: veel ouderen zijn bang om te vallen en gaan daardoor de deur niet meer uit.”

Hinkstapsprong

Geveegde stoepjes leiden vaak tot een hinkstapsprong: het ene gedeelte is schoon, het volgende spekglad. Precies daarom zien wij af van een nationale oproep tot sneeuwruimen. „Dat geeft schijnveiligheid. Mensen gaan daarna misschien de straat op in de illusie dat er sneeuwvrije paden zijn. Maar dat is natuurlijk lang niet overal het geval.”

Klik hier voor het volledige artikel in de Telegraaf

Naar overzicht
ANBO | Laat ouderen niet in de kou staan
Gezondheid