14 september 2023

Laat de ouderenzorg niet gebukt gaan onder bezuinigingen

Bezuinig de komende jaren niet op de ouderenzorg. Dat stelt de Seniorencoalitie, waar ANBO deel van uitmaakt, in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is opgesteld omdat de Tweede Kamer vandaag, donderdag 14 september, debatteert over de toekomst van de ouderenzorg.

In aanloop naar de verkiezingen van 22 november 2023 circuleren er allerlei voornemens om te bezuinigen op de ouderenzorg. De Tweede Kamer heeft daarom al een brief van het kabinet over het financiële kader voor de Wet langdurige zorg (Wlz) controversieel verklaard, maar er zijn ook andere rapporten die aandringen op bezuinigingen. De dreiging dat sommige partijen deze ideeën in de volgende kabinetsperiode in de praktijk willen brengen, is reëel.

Goed ouderenbeleid

Mensen die afhankelijk zijn van de ouderenzorg mogen volgens de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL) niet gebukt gaan onder bezuinigingen. “Daarom hebben we de Tweede Kamer opgeroepen om zich uit te spreken tegen het opleggen van bezuinigingen aan de ouderenzorg”, aldus ANBO-directeur Anneke Sipkens. Ook het bij voorbaat opleggen van algemene bezuinigingsdoelstellingen in de gezondheidszorg, waarvan dan vervolgens een deel terechtkomt in de ouderenzorg, wijst de Seniorencoalitie af. De voorwaarden voor een goed ouderenbeleid zijn nog niet eens op orde. Volgens de Seniorencoalitie moet een nieuw kabinet daar na de verkiezingen als eerste mee aan de slag.

De brief is hieronder te downloaden:

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO | Dossier Mantelzorg | zorg is te zwaar