6 november 2012

Laat CPB alternatief zorgplan doorrekenen

ANBO blijft pleiten voor een betere uitwerking van het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken en de zorgtoeslag af te schaffen. ANBO-directeur Liane den Haan meldde eerder al dat PvdA en VVD ‘een goed idee volkomen verziekt hebben’. Als alternatief moet gezocht worden naar een uitwerking die meer positieve gevolgen met zich meebrengt. De concurrentie tussen zorgverzekeraars moet namelijk in stand blijven, maar ze moeten geprikkeld worden om te concurreren op kwaliteit van zorgaanbod, in plaats van op de prijs van de premie van de basisverzekering. Als het Centraal Planbureau (CPB) de opdracht krijgt om alternatieven door te rekenen wordt zichtbaar dat de uitwerking in het regeerakkoord verkeerd is en dat er wellicht betere uitwerkingen mogelijk zijn.

Beter alternatief

Een voorstel kan zijn om de huidige heffing - 7,1 procent en 5 procent - te handhaven, maar het plafond voor het inkomen waarover men de premie betaalt, te schrappen. Lage inkomens betalen dan minder, middeninkomens iets meer en hoge inkomens betalen dan eindelijk een zorgpremie naar draagkracht. Dat schrijft Den Haan in een brief aan de Tweede Kamer. “Absolute voorwaarde voor een dergelijke hervorming is namelijk dat de kwaliteit van zorg daadwerkelijk stijgt. Dat is nu niet het geval. Curieus genoeg is het kabinet Rutte II erin geslaagd een principieel goede maatregel – afschaffen van de zorgtoeslag en invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie – zó uit te voeren dat er geen positieve gevolgen te ontdekken zijn. Het is funest voor de koopkracht van grote groepen Nederlanders en de solidariteit tussen de hogere en lagere inkomens wordt aangetast. Deze operatie draagt niet bij aan het terugdringen van het overheidstekort en de kwaliteit van zorg gaat er niet op vooruit.”

Kwaliteit van zorg moet omhoog

ANBO stelt verder dat de kwaliteit van zorg door een groot aantal maatregelen uit het regeerakkoord de komende jaren fors onder druk komt te staan. "Eigen regie en zelfstandigheid worden ingeperkt, terwijl juist dáármee bespaard kan worden en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg beter wordt." In het voorgenomen regeringsbeleid is men vanwege de verregaande gemeentelijke beleidsvrijheid afhankelijk van het beleid van een gemeente voor verzorging. Hierdoor zal de ongelijkheid in Nederland sterk toenemen. Het feit dat zorg hiermee een voorziening wordt en geen recht meer is, is ontoelaatbaar. Omdat de voorziening huishoudelijke zorg drastisch uitgekleed wordt, wordt het moeilijker voor mensen om zelfstandig te blijven wonen en zullen zij eerder zodanig kwetsbaar en afhankelijk worden, dat ze naar een verzorgingshuis moeten.

Andere zorgen

Ook de verlaging van het opbouwpercentage van de aanvullende pensioenen baart ANBO zorgen. Datzelfde geldt voor de inperking van de WW en het ontbreken van beleid om oudere werkzoekenden eerder aan het werk te krijgen.

Lees meer

Lees de hele brief aan de Tweede Kamer.