31 maart 2022

Laag inkomen? Vraag energietoeslag aan!

Als u een laag inkomen heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag van uw gemeente, die kan oplopen tot € 800. Maar deze moet u vaak wel zelf aanvragen. ANBO kan u daarbij helpen!

De energieprijzen stijgen hard, dat merken we allemaal. De Rijksoverheid verlaagt daarom per 1 juli het btw-tarief op gas en elektriciteit van 21 naar 9%. Iedereen profiteert hiervan. Mensen met een laag inkomen kunnen daarnaast in aanmerking komen voor een eenmalige toeslag van maximaal € 800.

Gemeenten bepalen zelf wat zij onder een ‘laag inkomen’ verstaan. Daardoor kan het per gemeente verschillen wie in aanmerking komt voor de toeslag. Ook bepalen de gemeenten de hoogte van het bedrag; dat is niet landelijk vastgelegd. Het enige dat vastligt, is dat de toeslag maximaal € 800 bedraagt.

Slechte zaak

ANBO vindt dat een slechte zaak. Er zou een landelijke regeling moeten zijn, zodat iedereen met hetzelfde inkomen dezelfde toeslag krijgt. Het is oneerlijk dat iemand in gemeente A minder toeslag krijgt dan iemand in dezelfde situatie in gemeente B.

ANBO merkt dat het ook tot onduidelijkheid leidt bij gepensioneerden. Mensen hebben geen idee of ze in aanmerking komen voor de toeslag. Daarnaast krijgt ANBO signalen dat lang niet alle gemeenten alles al hebben geregeld. Soms krijgen mensen te horen dat ze hun aanvraag voorlopig nog niet kunnen indienen.

Niet bekend

De gemeenten kennen de energietoeslag in elk geval toe aan inwoners die vanuit de gemeente een uitkering krijgen (bijvoorbeeld een bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering). Zij krijgen het geld automatisch en hoeven dus niet zelf in actie te komen.

Maar als uw inkomen niet bekend is bij de gemeente, moet u de toeslag zelf aanvragen. U kunt in aanmerking komen als u bijvoorbeeld alleen een AOW-uitkering heeft.

Belastingvrij

Wat belangrijk is om te weten is dat de uitkering van de energietoeslag belastingvrij is. Dat betekent dat deze geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals de huurtoeslag.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de energietoeslag?

Uw gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de overheid een landelijke richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag. 

  • Voor gehuwden/ samenwonenden is het sociaal minimum €1.724,99 en de landelijke richtlijn €2.070 bruto per per maand.
  • Voor alleenstaanden is het sociaal minimum €1.250,19 en de landelijke richtlijn €1.501 bruto per maand per maand.

Heeft u hulp nodig bij het indienen van de aanvraag?

ANBO helpt haar leden graag! Neem contact op met onze Advieslijn, op telefoonnummer 0348 - 238 235. De medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. Mailen kan uiteraard altijd, naar: raadendaad@anbo.nl.

U dient lid te zijn van ANBO om gebruik te maken van het Adviesteam en de hulp bij het aanvragen van energietoeslag. Bent u nog geen lid? Word dan nu lid voor slechts €29,95 en maak gebruik van deze service!

WORD NU LID

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Laag inkomen? Vraag energietoeslag aan!