21 maart 2022

Kwalijke zaak: waardering voor mantelzorger steeds kariger

De waardering voor mantelzorgers wordt steeds kariger. Uit een onderzoek van MantelzorgNL komt naar voren dat gemeenten deze groep steeds minder belonen. ANBO vindt dat een kwalijke ontwikkeling. Mantelzorgers moeten erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen.

De meeste mantelzorgers willen het liefst een geldbedrag van de gemeente ontvangen, maar de hoogte daarvan is de afgelopen jaren gedaald. Ook geeft de helft van de gemeenten inmiddels een cadeaubon, met een gemiddelde waarde van €61. Een derde van de gemeenten geeft nog wel geld, gemiddeld €114. Een op de tien gemeenten geeft mantelzorgers helemaal niets, blijkt uit het onderzoek van MantelzorgNL.

Professionals

Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers, van wie ruim een miljoen 65 jaar of ouder is. Als de zorg die zij verlenen allemaal door professionals zou moeten worden gedaan, zou dat zo’n 40 miljard kosten. Een geldelijke waardering voor de mantelzorgers is dus wel het minst wat een gemeente kan geven.

Daarnaast is van het grootste belang dat mantelzorgers worden ondersteund in hun vaak zware werk. Hier vindt u veel informatie over welke hulp u waar kunt krijgen.

Eenzaam

Ook ANBO staat klaar voor leden die mantelzorg nodig hebben of mantelzorg geven. Onze Sociaal Netwerkers komen graag op bezoek voor een praatje als u eenzaam bent. Andere vrijwilligers kunnen helpen met de administratie of de belastingaangifte. Belt u voor vragen met onze Ledenservice, op telefoonnummer 0348 – 46 66 88. Want samen staan we sterk!

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Kwalijke zaak: waardering voor mantelzorger steeds kariger