28 mei 2014

Kostendelersnorm met jaar uitgesteld

ANBO is heel tevreden dat de kostendelersnorm - in de volksmond 'mantelzorgboete' – met een jaar is uitgesteld en hoopt dat van uitstel afstel komt. Wat ANBO betreft mag de wet nog verder aangepast worden en moet deze norm helemaal uit de AOW als er sprake is van een mantelzorgsituatie. Nu krijgen ouders en kinderen die samenwonen nog geen korting op de AOW; als het aan het kabinet ligt verandert dat.

Schrijnende gevallen

Liane den Haan, directeur ANBO: “Als belangenbehartiger voor senioren zien we schrijnende gevallen: ouders die al jaren zorgen voor een kind met een handicap of ziekte bijvoorbeeld. Deze mensen hebben geen keuze, maar worden als het aan de politiek ligt wél gestraft voor hun zorgen met een inkomenskorting. Los daarvan krijgen mensen die voor een tante of broer zorgen nu ook al een korting. Dat kan echt niet meer. Je kunt wel een participatiesamenleving ambiëren, maar dan moet regelgeving dat stimuleren in plaats van tegenwerken.”

Stimuleer mensen

Het kabinet moet zelf ook eens gaan rekenen en bedenken wat op de lange termijn voordeliger is: voor elkaar zorgen of, uit angst voor inkomensdaling, extern zorg en hulp inroepen. ANBO pleit ervoor de hele kostendelersnorm uit de AOW te schrappen wanneer er aantoonbaar sprake is van mantelzorg. “Zó stimuleer je mensen de handschoen op te nemen en vanuit hun eigen kracht oplossingen te bedenken”, zo zegt ANBO-directeur Liane den Haan. 

Update 24-06-2014:  

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft de Eerste Kamer laten weten dat er een uitgebreid onderzoek komt naar de gevolgen van het invoeren van de kostendelersnorm. Deze term, in de volksmond ook wel ‘mantelzorgboete’ genoemd houdt in dat AOW’ers die samenwonen met hun kinderen zouden worden gekort op hun AOW. Dit leidde tot zodanig veel kritiek dat Klijnsma onlangs bekend maakte dat de kostendelersnorm met een jaar uitgesteld wordt tot juli 2016.

Of de uitkomsten van het onderzoek kunnen leiden tot afstel liet de staatssecretaris in het midden. ANBO hoopt dat van uitstel afstel komt, omdat zij deze maatregel haaks vindt staan op de hervorming die kabinet doorvoert in de langdurige zorg. Directeur Liane den Haan: "Je kan niet verwachten dat we meer voor elkaar gaan zorgen en dan degene die dat doen gaan korten op hun AOW-uitkering."

Naar overzicht
Inkomen