08 juni 2016

Korten pensioenen: wordt vervolgd

De Tweede Kamer gaat zich in oktober of november opnieuw buigen over de mogelijke kortingen bij pensioenfondsen. De vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken uitte gisteren haar zorgen over de gevolgen bij de fondsen van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dekkingsgraden 

Korten is pas volgend jaar aan de orde, als de dekkingsgraden van de fondsen per 31 december veel te laag zijn. Aan de hand van de cijfers over het derde kwartaal wil de Tweede Kamer kijken of maatregelen noodzakelijk zijn. Welke maatregelen dat dan zijn, bleef vanmiddag in het overleg met staatssecretaris Klijnsma overigens geheel onduidelijk. Wel willen de kamerleden dat een vergelijking van de rekenrente bij de verschillende EU-lidstaten wordt gerapporteerd. 

Koopkrachtcijfers gepensioneerden

In augustus komen de koopkrachtcijfers voor de gepensioneerden in 2017 aan de orde. ANBO zal zich dan op andere gebieden (ouderenkorting, zorgkosten etc) inzetten voor koopkrachtverbetering. Daarnaast heeft ANBO staatssecretaris Klijnsma vorige week ontvangen voor een huiskamergesprek met gepensioneerden en loopt er een e-card actie van ANBO tegen het koopkrachtverlies om dit probleem onder de aandacht te brengen.

Naar overzicht
Inkomen