10 september 2020

Koopkrachtvoorspellingen nu al onder druk

ANBO plaatste eerder deze week al vraagtekens bij de uitgelekte koopkrachtvoorspellingen. En dat blijkt terecht, want het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte vandaag dat de WOZ-waarde van huizen gemiddeld met bijna 9 procent is gestegen. Gemiddeld, want er zijn uitschieters; er zijn gemeenten met een verhoging van meer dan 20 procent. ANBO vreest dat de koopkracht van gepensioneerden hierdoor verslechtert.

Met de WOZ-waarde bepaalt de gemeente de waarde van woningen op 1 januari van elk jaar. De WOZ-waarde is van belang voor zowel de inkomstenbelasting als de lokale en regionale heffingen, zoals de ozb (onroerendezaakbelasting), afvalstoffenheffing en in sommige gevallen de rioolheffing.

Gemeente legt rekening bij burgers

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Normaal gesproken dempen gemeenten hun tarieven als de WOZ-waarde stijgt. Daarmee voorkomen zij dat inwoners elk jaar meer moeten betalen aan de gemeentelijke heffingen. Dat zit er nu echter niet in, want gemeenten hebben al aangegeven dat zij de rekening van de coronamaatregelen vooral bij de burger zullen neerleggen. Dat betekent dus dubbele verhogingen; niet alleen gaat de waarde van je woning omhoog, de lasten stijgen ook! Dramatisch voor de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden.”

Streep door landelijke maatregelen

Waren afgelopen week de huurders nog in beeld door de forse huurverhogingen, nu blijkt dat ook woningbezitters slechter af zijn. Liane den Haan: “Wij waarschuwen al jaren voor deze ontwikkeling. De landelijke overheid kan met vaak veel pijn en moeite koopkracht in stand houden of verbeteren, maar lokale maatregelen kunnen daar een forse streep door halen.”

“Nu blijkt bovendien dat de koopkrachtvoorspellingen voor vrijwel niemand lijken te gaan kloppen. Logisch dat veel mensen geen vertrouwen hebben in de voorspellingen. De koopkrachtvoorspellingen moeten echt op een andere leest geschoeid worden,” aldus Den Haan.

Lees ook: Koopkracht in de plus, maar lang niet voor alle gepensioneerden


Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
ANBO - koopkrachtvoorspelling - wonen - WOZ-waarde
Inkomen