20 augustus 2013

Koopkracht senioren opnieuw gedaald

De koopkracht van gepensioneerden is volgens het CBS vorig jaar voor de derde keer op een rij gedaald; dit keer met 1,2 procent. Gemiddeld is de koopkracht van de Nederlandse bevolking met 1 procent verminderd en het meest verslechterd sinds 1985. Bij werkenden bleef het koopkrachtverlies beperkt tot 0,4 procent. ANBO wil op korte termijn serieuze aandacht van het kabinet en de Tweede Kamer voor de onevenredige koopkrachtdaling van gepensioneerden.

Oneerlijk

ANBO-directeur Liane den Haan: “Deze cijfers bevestigen maar weer eens dat gepensioneerden veel meer worden getroffen door de kabinetsmaatregelen en het niet indexeren van pensioenen. We hebben al eerder aan de bel getrokken, want 65-plus levert als gevolg van allerlei maatregelen bij een lager inkomen meer in dan werkenden. Dit komt bijvoorbeeld door de belastingverhoging van 1 januari 2013, als gevolg van de Wet uniformering loonbegrip (WUL). Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Blijkbaar hebben kabinet en Kamer veel tijd nodig om zich te realiseren dat de bezuinigingen oneerlijk verdeeld zijn. Eerder is door het kabinet al berekend dat 82 procent van de 65+-huishoudens er in 2013 op achteruit zal gaan, tegenover 63 procent van de actieve 65-minners. Vijftig procent van de 65-plussers zou tussen de twee en vijf procent inleveren, tegen slechts 17 procent van de actieve 65-minners.

65 procent uitkeringsontvangers

Het grootste koopkrachtverlies in 2012 is bij een deel van de zelfstandigen, maar ook bijstandsontvangers gingen er 1,5 procent op achteruit.

Wanneer de koopkracht daalt, wil dat niet zeggen dat iedereen er op achteruit gaat. In 2012 kromp de koopkracht bij 57 procent van de bevolking, de rest kon zijn koopkracht handhaven of ging er zelfs op vooruit. Uitkeringsontvangers hadden met een aandeel van 65 procent het vaakst te maken met een verlies aan koopkracht. Bij deze groep stak dit aandeel ook in de jaren 2010 en 2011 duidelijk uit boven dat van werknemers en zelfstandigen.

Oproep

ANBO roept minister Asscher van Sociale Zaken op om zijn belofte na te komen om de inkomensgevolgen in kaart te brengen van groepen die hard worden geraakt. Den Haan: “Gepensioneerden gaan er dit jaar nog eens extra op achteruit omdat de belastingtarieven zijn verhoogd, terwijl de verhoogde ouderenkorting dit slechts voor een klein deel compenseert. Huur- en zorgtoeslag zijn verlaagd, het eigen risico in de zorg is verhoogd, er geldt een uitgekleed basispakket en een hogere eigen bijdrage voor ouderen die in een zorginstelling wonen. Bovendien loopt voor veel gepensioneerden het aanvullend pensioen door het niet indexeren al jaren achter bij de prijsontwikkelingen. Vooral de middeninkomens krijgen forse klappen te verwerken: zij worden relatief harder getroffen door de korting op de pensioenen. Door de grote hoeveelheid maatregelen met inkomensgevolgen, komen grote groepen ouderen wel degelijk fors in de min. Zeker als ze zorgbehoevend zijn. De kloof tussen werkenden en gepensioneerden wordt door het kabinetsbeleid onaanvaardbaar groot. Dat zal voor ons op Prinsjesdag zwaar gaan wegen.”