13 september 2022

Koopkracht ouderen blijft opnieuw achter

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de koopkracht van gepensioneerden in 2021 opnieuw is gedaald (gemiddeld ruim 1%), terwijl die van werkenden is gestegen (gemiddeld met 2%). ANBO vindt dat het kabinet meer moet doen om deze kloof te dichten.

De kloof in koopkracht tussen werkenden en gepensioneerden wordt al jaren breder. In de afgelopen 11 jaar zijn werkenden er bijna 18% in koopkracht op vooruit gegaan, gepensioneerden hebben bijna 5% moeten inleveren.

Niet geïndexeerd

Vanaf 1 januari gaat de bruto AOW met ongeveer 8,5% omhoog. Dat is goed nieuws, maar kan de prijsstijgingen van dit moment nog niet compenseren, laat staan de koopkrachtkloof met werkenden kleiner maken.

Daarnaast zijn de aanvullende pensioenen al jaren niet geïndexeerd. Daardoor is de koopkrachtpositie van ouderen nog verder uitgehold. Wel is de AOW elk half jaar een klein beetje verhoogd, maar dat biedt weinig soelaas.

Hard getroffen

ANBO roept het kabinet op om met maatregelen te komen die de kloof met werkenden verkleint. Gepensioneerden leveren al jaren in en met de inflatie van nu worden zij dus extra hard getroffen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Koopkracht ouderen blijft opnieuw achter