8 september 2020

Koopkracht in de plus, maar lang niet voor alle gepensioneerden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vandaag cijfers over de koopkrachtontwikkeling in 2019. Daaruit blijkt dat de koopkracht in Nederland in 2019 gemiddeld met 1 procent is toegenomen. Veel gepensioneerden zitten ook een klein beetje in de plus: 0,5 procent. Dat lijkt mooi, maar ANBO vindt dat er meer oog moet zijn voor de senioren die in de min blijven.

“Ik ben blij voor de senioren die echt een verbeteringen hebben ervaren!” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Maar helaas zijn er nog steeds groepen die in de min blijven. Dat is al langere tijd zo en het lijkt erop dat er geen aandacht is voor die groep.”

Verlaging inkomstenbelasting ...

Het CBS gaat bij gepensioneerden uit van een doorsnee besteedbaar huishoudinkomen van € 27.500. Gepensioneerden met een dergelijk inkomen of meer hebben inderdaad geprofiteerd van een aantal inkomensmaatregelen. Zo verhoogde het kabinet vorig jaar het lage btw-tarief. Boodschappen en andere dagelijkse uitgaven werden daardoor duurder. Om deze extra kosten te compenseren, verlaagde het kabinet de inkomstenbelasting en ging de korting op de belasting voor ouderen omhoog.

Liane den Haan: “Dat is prima voor mensen die minder inkomstenbelasting hoeven te betalen, maar als je een laag inkomen hebt, koop je letterlijk niets voor deze maatregel!”

… geen oplossing voor senioren met laag inkomen

ANBO heeft al meerdere keren aan de politiek duidelijk gemaakt dat verlaging van de inkomstenbelasting of verhoging van de ouderenkorting geen oplossing is voor gepensioneerden met een laag inkomen. Want die groep betaalt immers geen inkomstenbelasting. De korting die van hun belastingbedrag afgaat is hoger dan de belasting zelf, dus hoeven zij helemaal geen belasting te betalen!

“En deze groep heeft wél te maken met stijgende kosten. Bijvoorbeeld de huurstijgingen, waar het CBS gisteren nog over berichtte. Als je geen rekening houdt met de specifieke situaties waarin bijvoorbeeld gepensioneerden zich bevinden, zeggen de koopkrachtcijfers niet zoveel.”

Besteedbaar inkomen neemt verder af

Voor 2020 en 2021 verwacht ANBO dat het besteedbaar inkomen zal afnemen. Verschillende maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus zullen ongetwijfeld financiële gevolgen voor de burgers hebben. Zo heeft een aantal gemeenten al aangegeven de lokale lasten te verhogen om de rekening van het coronavirus te financieren.

Liane den Haan: “Ook dit heeft ANBO al eerder op de kaart gezet. Verhoging van lokale en regionale heffingen en belasting beïnvloedt het inkomen van burgers. Dat is dus inkomenspolitiek, dat is voorbehouden aan de landelijke overheid, niet de lokale. Ik ben benieuwd naar de oplossingen van het kabinet tijdens Prinsjesdag!”

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO - koopkracht van niet alle gepensioneerden in de plus