5 februari 2024

Knarrenhof is een manier om prettig oud te worden

ANBO-PCOB is enthousiast over de knarrenhofjes die her en der in Nederland staan. Vooral het zelfstandig wonen in combinatie met het vormen van een woongemeenschap met elkaar is een hele mooie toegevoegde waarde.

Dat zegt directeur-bestuurder Anneke Sipkens afgelopen weekend in het Algemeen Dagblad. Nederland telt intussen negen van deze ‘knarrenhof-woonprojecten’ voor ouderen. Liefst 44.000 mensen staan ervoor op de wachtlijst. Sipkens: “De aantrekkingskracht zit in de verbondenheid en het langer actief blijven.”

Gemeenschappelijke ruimte

ANBO-PCOB heeft in 2022 een groot onderzoek gedaan naar de woonwensen van senioren. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de voorkeur uitgaat naar een appartement of hofje. Daarbij werd ook genoemd: de behoefte aan een gemeenschappelijke ruimte (liefst een tuin) en leuke buren. Maar ook een gelijkvloerse woning en het liefst dichtbij voorzieningen.

Complex

Senioren zijn ook wel degelijk bereid om te verhuizen, maar dan uiteraard wel naar iets dat aan (een deel van) hun behoeften voldoet. Landelijk zijn er 290.000 seniorenwoningen nodig, liet demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid al berekenen. “Gemeenten zijn met die opdracht bezig, projectontwikkelaars zijn er bij betrokken, er moet grond zijn, er is soms discussie vanuit de buurt over woonprojecten”, aldus Sipkens in het AD. “Het is een ongelofelijk complex samenspel.”

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Mensen met verhuisdozen