01 juni 2016

Klijnsma gaat zorgkosten gepensioneerden aankaarten bij kabinet

Vanmiddag ging staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Zoetermeer  in gesprek met zes gepensioneerden die meededen aan het huiskamergesprek dat seniorenorganisatie ANBO had georganiseerd. Klijnsma: “Eigenlijk zeggen jullie allemaal dat voor jullie zorgkosten het grootste zorgpunt is. Dat heb ik goed gehoord. Ik zal dat aankaarten binnen het kabinet. In augustus kijkt het kabinet naar de koopkrachtsituatie van alle Nederlanders.”


Na aftrek van alle lasten maar 200,- euro netto per maand

De zes gepensioneerden staan symbool voor een grote groep gepensioneerden met een klein of aanvullend pensioen die soms ook nog te maken hebben met hoge zorgkosten. Allemaal uit en ze hun zorgen over de toekomst en hun pensioen, het al jaren niet indexeren en mogelijk –nog meer-  korten van hun pensioen. De opeenstapeling van verschillende maatregelen, oplopende zorgkosten en eigen bijdragen, betekent voor veel mensen dat zij drastisch moeten snoeien op hun uitgaven. In een enkel geval moet men na aftrek van vaste lasten zelfs rondkomen van netto 200,- euro per maand.


Niet alleen woorden

ANBO waardeert het bezoek van de staatssecretaris heel erg en is blij met de toezegging, maar vindt dat het niet bij woorden moet blijven. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Al acht jaar op een rij staat de positie van gepensioneerden onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daar bovenop hebben gepensioneerden te maken met een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht zwaar uit de pas loopt met die van werkenden. Vooral gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten zijn het meest kwetsbaar. Het gaat dan om hoge eigen bijdragen voor zorg, fiscale maatregelen en het afschaffen van zorgvergoedingen.”


Campagne om koopkrachtverlies te stoppen

ANBO is sinds april begonnen met de campagne ‘Stop het koopkrachtverlies van gepensioneerden.’ Den Haan: “Heel 2016 vragen wij hier aandacht voor. We zijn een e-cardactie gestart, mevrouw Klijnsma heeft Pensioenspreekuur bij ons gehouden en nu heeft ze persoonlijk de verhalen van gepensioneerden aangehoord. Door de persoonlijke verhalen en ook ons eigen koopkrachtonderzoek laten we keer op keer zien dat bij bepaalde groepen gepensioneerden de financiële rek eruit is. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen.”

 

Luister hier naar het radiofragment waarin Liane den Haan bij Wekker-Wakker! (Omroep Max) vooruitblikt op het gesprek.  

 

Bekijk hier het webbericht van RTL Nieuws.

 

Lees hier het artikel van De Telegraaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkomen